IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
20:20 | 3 ноември 2016
Обновен: 20:28 | 22 април 2024

Заради свлачища Варна може да загуби връзка с курорта Златни пясъци

Стоян Пасев: Варненска област е най-сериозно засегната от процесите, пари за ремонти няма

По материала работи: Борис Проданов
Заради свлачища Варна може да загуби връзка с курорта Златни пясъци

Варненска област е най-засегната от свлачищните процеси, тъй като ерозията по крайбрежието е много голяма и засяга и пътищата. Това заяви за тв „Черно море“ областният управител Стоян Пасев. Пари за ремонт на свлачищата няма.

 

Свлачищните процеси във Варненска област засягат много пътища, не само от републиканската, но и от международната пътна мрежа. Сред тях е този, който е в посока Златни пясъци – Албена. Там свлачището е активно. Направили сме всичко възможно да уведомим освен живеещите и всички институции, които се занимават с него, но така или иначе пари за ремонт на свлачището няма. Знаете, че там имаше подписка от около 200 семейства, на които беше спряно водоподаването в район „Панорама“, припомни Стоян Пасев.

 

В момента „ВиК“ – Варна, разработва проект, за да може да се пусне водоподаването през държавни парцели.

 

Самото трасе преминава през частни имоти и повечето собственици не допуснаха машините да ремонтират водопровода. Там активното свлачище допринася за допълнително скъсване. Само за 1 месец са направени 33 ремонта на трасето, което наложи да бъде спряно водоподаването.

 

Вярно е, че там няма живеещи целогодишно, а и да има, те са съвсем малко, но ще дойде отново летният сезон и трябва да осигурим вода за тези хора, каза още Пасев.

 

За овладяване на свлачищните процеси в този район са необходими около 200 млн. лв. Тези средства могат да се осигурят само след кандидатстване по европрограми или пред еврофондове.

 

В момента има опция с Черноморската програма, която ще е отворена от януари догодина. Но за жалост тя е само „мека“ мярка за проектиране и анализ, но не и за строително-монтажни дейности. Така или иначе, програмният период продължава до 2020 г. и се надявам правителството да намери вариант, с който да овладеем свлачищните процеси в област Варна, каза още Пасев.

 

Пътят край свлачището “Трифон Зарезан” продължава да е затворен и рискуваме да останем само с един-единствен достъп до Златни пясъци –  през Аладжа манастир. Предпроектните проучвания в района на “Трифон Зарезан”, възложени от МРРБ, са направени.

 

Мониторингът показва, че там свлачището не е активно и може да се направи дългоочакваният ремонт и преместването на пътя. Там това е вариантът, а не някакви укрепителни съоръжения, бе категоричен областният управител.

 

Освен липсата на средства тук все още има проблем и с частните парцели. Със собствениците са водили разговори и областният управител, и  хора от министерството. Споразумение не е постигнато, защото частниците са  поискали много висока цена за имотите си и неустойка, че не ги ползват повече от 5-6 г. Това ще бъде сериозна пречка, ако един ден се намерят пари за брегоукрепването.

 

За възстановяването на пътя няма да има проблем, защото той е разположен изцяло върху държавна и общинска земя, добави Стоян Пасев.

 

Геновева Донкова

 

Още по темата: Свлачища блокират Златни пясъци

Коментари

Новини Варна