IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
14:49 | 22 декември 2016
Обновен: 08:09 | 3 май 2024

Продават опасни фойерверки и светлинни гирлянди

Проверки показаха: Липсват инструкции и маркировка за безопасност

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Има несъответстващи на изискванията продукти при направените проверки на предлаганите на пазара фойерверки, светлинни гирлянди, както и на детските играчки. Проверени са над 1270 продукта, като от тях 457 са електрическите гирлянди, 368 са фойерверките и 166 играчки, каза пред БНР Мирослав Йотов – директор на Дирекция „Надзор на пазара“ в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

 

Учудващо е, че при електрическите гирлянди горе-долу около 1/3 са несъответстващи продукти, при пиротехниката са около 1/6, а за играчките са повече от половината. Основно има липса на маркировка на съответствие, което показва, че продуктите са преминали тестове за безопасност и отговарят на европейските норми и стандарти за безопасност. Много често срещано нарушение е липсата на инструкция или предупредителни текстове за правилно използване на един продукт, заяви Йотов.

 

На място са съставени констативни протоколи. Има издадени над 20 заповеди за незабавно спиране на над 60 продукта, има съставени отделно над 50 акта за установяване на административно нарушение, обясни той.

 

Алексей Анев – представител на фирма, вносител на пиротехнически изделия, посъветва да се спазват стриктно всички инструкции на етикетите на пиротехниката, за да се избегнат инциденти. Освен за сертификат на качество на стоката, трябва да се обръща внимание още на това самите магазини да са лицензирани и търговците да са правоспособни.

Коментари

Новини Варна