IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
12:30 | 9 януари 2017
Обновен: 15:35 | 24 април 2024

Обявяват и 10 януари за неучебен ден във Варна

Подадена е докладна записка от дирекция "Образование и младежки дейности" до кмета на Община Варна

По материала работи: Деян Михайлов
Обявяват и 10 януари за неучебен ден във Варна

10 януари ще бъде неучебен ден за учениците във Варна, след подадена докладна записка от дирекция "Образование и младежки дейности" до кмета на Община Варна. Документът е изготвен въз основа на становища от двете работодателски организации в системата на образованието, както и на директори от варненски училища - неучебният ден е поискан заради ниските температури и опасността от разпространяване на вирусни заболявания. Всички директори на училища имат ангажимент да подготвят сградите в днешния и утрешния ден, за да се постигнат температурите, изисквани по норматив - над 18 градуса. Ако има сгради, в които не могат да бъдат постигнати тези условия, директорите имат право по чл. 105, ал. 4 от ЗПУО, да обявят и сряда за неучебен ден за училищата, които управляват. Дирекция "Образование и младежки дейности" ще обяви решенията на отделните педагогически колективи за 11-ти януари, сряда.

 

Всички пътища в община Варна са проходими. Няма сигнали за бедстващи хора и населени места без ток и вода. Линиите на градския транспорт се обслужват по график. Фирмите, ангажирани със снегопочистването, са направили обработки по основните пътни артерии с техническа сол и луга, Аспаруховият мост се обработва с антилед. Извозването на отпадъците е регулярно. От дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" напомнят, че собствениците и наемателите на търговски обекти трябва да почистват и обезопасят районите около тях, а домоуправителите - да организират почистване около жилищните сгради. В периода петък-неделя в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица са приети още 13 души, с които настанените стават общо 140. Създадени са условия за подслон на допълнително хора. Социалните заведения в общината работят нормално.

 

Прогнозата за 10 януари на на НИМХ - филиал Варна, е за понижение на минималните температури,  във вътрешността на Североизточна България до минус 20 - минус15 градуса, по Черноморието ще са от -12 до -7 градуса. През деня времето над Източна България ще се определя от циклон, движещ се бързо южно и източно от страната. Сутринта слаб сняг ще завали над крайните югоизточни райони. Следобед и вечерта валежите ще обхванат целия район, като по-интензивни ще са вечерта и в часовете до полунощ. Следобед вятърът от север-североизток постепенно ще се усили.

 

Началникът на РУО - Варна Венцеслава Генова подчерта, че при нея няма официално пристигнала заповед на кмета на община Варна Иван Портних към 16 часа, с която обявява 10 януари за неучебен ден. Документът е предоставен по-късно в образователния инспекторат и беше обнародван на сайта на институцията. Заповедта на кмета е издадена въз основа на докладна записка от общинската дирекция "Образование и младежки дейности" и писма от работодателски организации във връзка с лошата метеорологична обстановка и опасността от разпространяване на остри респираторни заболявания. Решението е на основание чл. 44, алинея 1 и 2 от ЗМСМА и член 105, ал. 3 от Закона за училищното и предучилищното образование.

Коментари

Новини Варна