IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новина на деня
10:23 | 15 януари 2017
Обновен: 15:20 | 23 април 2024

Специалисти: Падналият сняг ще спаси земята ни от безводие

Сушата през 2016 г. се превърна в бедствие за фермерите

По материала работи: Юлиян Атанасов
Специалисти: Падналият сняг ще спаси земята ни от безводие

Докато националният щаб за справяне с метеорологичната обстановка по всякакъв начин се опитва да убеди обществеността как снежното бедствие и ниските температури, сковали страната през последните шест дни, са невиждана извънредна ситуация, за всеки българин над четиридесетте остава загадка защо една толкова нормална за този сезон климатична обстановка се превръща в новина номер едно. И то в продължение на цели 6 дни.

 

Вярно е, че през последното десетилетие се разглезихме от топлите зими. Но е вярно и друго – че безводието през 2016 г. се превърна в изключително бедствие за фермерите. Само че тогава това не стана новина номер едно в телевизионните емисии. Кратка анкета сред фермерите показа, че за всички тях падналият сняг е от изключително значение, защото обхвана цялата страна и най-вече североизточната част и Добруджа, където през 2016 г. в продължение на десет месеца не бяха падали дъждове с икономическо значение.

 

„Неслучайно народът е казал „дебел сняг – голям комат“, затова и с колегите се радваме, че този обилен сняг падна точно сега“, коментира за Синор.БГ Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. В края на декември фермери от Южна България безуспешно се опитвали да разорават площите за пролетните култури, но почвата била толкова суха, че инветарът се е чупел и хората са се отказвали.От опита си в зърнопроизводството Русалов припомня, че подобна суша е имало през 2007 година, така че 10-годишният цикъл явно се е повторил и през 2016 г.

 

Според метеорологичните прогнози януари ще бъде с повече валежи от обичайното, което наистина е най-добрата новина, която браншът може да очаква.Повечето от есенниците бяха засети в агротехническите срокове през октомври, затова и посевите са достатъчно подходяща фаза на развитие, за да не бъдат засегнати от ниските темеператури, поясниха още експерти.

Екатерина Стоилова

SINOR.bg

Четете още: Високопроходима машина беше свалена успешно на българския бряг на остров Ливингстън

Коментари

Новини Варна