IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
17:24 | 17 януари 2017
Обновен: 13:40 | 14 март 2024

Европейските студенти във Великобритания ще бъдат финансирани до 2020 г.

Вече много от университетите в чужбина затягат условията за прием, коментират консултанти

По материала работи: Юлиян Атанасов
Европейските студенти във Великобритания ще бъдат финансирани до 2020 г.

До 2020 г. е подсигурено финансирането на европейските студенти  във Великобритания, независимо от референдума, заяви Благовеста Евтимова -  експерт в консултантската къща "Дарби", представяйки новостите в приема за кандидатстване за 2017 година в университетите в чужбина.На 22 септември 2016 г. британското правителство взе решение за финансирането на випуск 2017, за да има обезпечаване с кредити, каза Евтимова, цитирана от БТА.Тя увери, че първокурсниците, които ще започнат да учат във Великобритания през септември-октомври 2017 г., могат да са спокойни, че през целия период на обучението си ще могат да разчитат на британските заеми и на шотландските субсидии за покриване на обучението.При таксите в британските университети това е голямо облекчение, защото не е финансиране от банков тип, а е държавна субсидия, заяви консултантът.

 

"Сумите по тези заеми се връщат, само когато студентите работят при доход поне от 21 хил. лири годишно, независимо къде се трудят. Това означава, че ако 30 години тези суми не се върнат, те се опрощават - това е държавно субсидиране", обясни Благовеста Евтимова.Тя отбеляза, че изтече срокът за приоритетно кандидатстване в британските университети за прием през септември 2017 г., но закъснелите кандидати все още имат шанс. Всяка година след 15 януари университетите обявяват в кои специалности ще продължи приемането на документи.

 

От 2011 г. насам средно между 1650-1800 български студенти на година се записват в британски университети, като общият им брой за 2015 г. е бил 6195, което ни отрежда 9-то място сред държавите от ЕС, отчетоха образователните консултанти.Сега е средата на кандидатстудентската кампания за 2017 г. не само за Великобритания, но и за всички европейски държави.Холандия продължава да е една от най-търсените страни за българските кандидат-студенти, защото има много програми на английски език в почти всички области, каза образователният консултант Кристина Семковска. По думите й "в Холандия има сравнително разумни такси и разумни разходи за живот на студентите".

 

Учебната такса за 2017/2018 година е 2006 евро, като тази такса е за всички университети в Холандия, а разходите за живот са средноевропейски, каза Семковска.Тя отбеляза, че повечето от българските студенти, които се увеличават непрекъснато в Холандия, се насочват към университетите по приложни науки. Тези университети предлагат на студентите теория, практика и стаж, като по този начин те могат да работят още докато учат. Така студентите се реализират на трудовия пазар в Холандия още в трети-четвърти курс. Най-елитните университети в Холандия имат по-високи изисквания към кандидат-студентите - за успех, за резултати по определени предмети, искат също допълнителни тестове по математика или интервюта по скайп.

 

През 2014 г. в Холандия е имало 2024 български студенти, записани в държавните акредитирани университети и програми. Това ни нарежда на 7-мо място сред страните с най-много студенти в Холандия, като на първите места по брой на чужди студенти са Германия и Китай. Около 1200 от българските студенти са избрали холандските университети по приложни науки, а малко над 800 наши студенти се предпочели изследователските университети.В Германия университетите са класически, технически и за приложни науки. През 2016 г. почти 506 000 са първокурсниците в Германия, а според статистиката от 2015 г. българските студенти в страната са били 6739. За последните пет години средно по 1500 български студенти на година се записват в немски университети.

 

Дания и скандинавските страни винаги са се радвали на интерес заради липсата на такси за обучение на студентите, въпреки че в тези държави стандартът на живот е по-висок, каза Кристина Семковска. Тя отбеляза обаче, че в Дания кандидатстването става по-трудно в последните години, защото вече се проследява каква е реализацията на студентите от различни специалности и университети.

 

Все повече кандидат-студенти започват да се ориентиран към Швеция, която предлага повече програми на английски език в университетите си, каза Семковска. Тя уточни, че Швеция е либерализирала режима си за прием и се очаква страната да привлече повече чужди студенти. Програмите на английски език вече са над 800."Френските университети отказват масово да предлагат програми на английски език, а френският език не е основен сред българските кандидат-студенти", коментира Кристина Семковска. Какви специалности ще се търсят през 2017 г.?

 

И през 2017 г. отново компютърните и икономическите специалности ще имат най-много кандидат-студенти в университетите в чужбина, но има и засилен интерес към инженерните специалности и към естествените науки, съобщиха образователните експерти.Великобритания все още е най-предпочитана за обучение от българските кандидат-студенти, но Холандия и Германия вече не й отстъпват по интерес, коментираха експертите.Вече много от университетите в чужбина затягат условията за прием и разширяват процедурите и изпитите си.

 

Четете още: Доналд Тръмп обърка дъщеря си Иванка – в Twitter

Коментари

Новини Варна