IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
08:25 | 18 януари 2017
Обновен: 22:43 | 10 април 2024

Заради снега: Ръсим по тон луга на всеки километър

При минус 15 градуса обаче не помага нищо

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

От половин до един тон луга трябва да се ръсят на километър по пътищата в големите студове, предвиждат нормативите.

 

"За този химикал трябва да се използват от 80 до 150 грама на квадратен метър от пътя", обясни доц. Петър Стефанов, УАСГ.

 

"Количествата луга и сол зависят от температурата на въздуха и състоянието на настилката, дали е пресен снеговалеж, или вече пътят се е заледил. Обикновено се използва натриев двухлорид (сол) и магнезиев двухлорид (луга), който е отпадъчен продукт от производството на морска сол или калциев двухлорид. За солта количеството е от 20 до 75 на кв. м", добави той пред "Монитор". По думите на експерта обаче при температури под минус 15 градуса нищо не помага - нито луга, нито сол.

 

"От началото на зимата по пътищата на страната е хвърлена двойно повече сол, отколкото за същото време на миналата година", съобщи Русанка Петрова, управител на най-голямата фирма в България за внос на продукта. Тя се позовава на нарасналите поръчки от страна на фирмите за пътна поддръжка.

 

Източник: dnes.bg

Коментари

Новини Варна