IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новина на деня
15:13 | 17 февруари 2017
Обновен: 00:24 | 25 февруари 2024

България спечели от туристическия отлив в Турция

Рекорден трафик в небето над Европа през 2016 г., отчита доклад

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

България е сред държавите, които спечелиха туристи заради масирания отлив от Турция след неуспелия опит за преврат и потушаването му миналото лято.

 

Това съобщава Международният съвет на летищата в Европа в годишния си доклад за въздушния трафик през 2016 г., разпространен в Брюксел днес.

 

Значителният спад на туристическото търсене към Турция е подобрил представянето на пазара на летищата в Хърватия, Кипър, България, Гърция, Португалия, Румъния и Испания, пише най-голямата организация, представляваща бизнеса в Европа.

 

От българските летища през 2016 г. най-добре се представя София, която е на 83-мо място по натовареност в широка Европа, включваща Русия, Израел и Турция. Следват аерогарите във Варна и Бургас.

 

През миналата година през софийското летище са минали 4,98 милиона пътници, което е с 21,8% повече от 2015 г. Увеличение има и в търговските дейности - с 18%, както и в преноса на товари - с 14 на сто.

 

Според изследването сравними със софийското летище като размер са аерогарите на гръцкия остров Родос, летището в полския град Краков, в сръбската столица Белград и тези в испанските градове Севиля и Билбао. Класацията поставя Варна на 132 място (от 216) с ръст на пътниците от 20,8 на сто.

 

Най-натовареното летище в Европа остава "Хийтроу" в Лондон, през което през 2016 г. са преминали 75,7 млн. пътници, следвано от парижкото "Шарл де Гол" с 65,9 млн. и амстердамското "Схипсхол" – с 63,6 млн.

 

Холандското летище отбелязва най-голямо развитие през годината с растеж от почти 10% и с резултата си успява да измести истанбулското летище от челната тройка. Турското летище "Ататюрк" с 60-те си милиона пътници е вече е задминато и от Франкфурт. Истанбулската аерогара се подрежда пета с 2,1% по-малко пътници в сравнение с 2015-а.

 

Според Съвета на европейските летища миналата година е била рекордна. За първи път в историята е прехвърлена границата от 2 милиарда обслужени пътници.

 

Терористичните атентати в Брюксел, Париж и Германия са отлели от натоварването, но изоставането е било преодоляно в рамките на годината. Нарастването на пътникопотокът през летищата в ЕС е 6,7%, докато в страните, които не са част от Съюза, има спад от 0,9%, основно заради намаляващият трафик през турските летища (-6,6%).

 

Въпреки, че след лятото пътническият трафик през руските летища постепенно се възстановява, докладът го оценява като "слаб" на годишна база.

 

Увеличение се отчита и в преноса на товари с 4,1%, което е най-добрият икономически резултат от 2010 г. насам. С 3,1% е нараснал броят на извършените полети. Нискотарифните авиокомпании са били най-големият източник на растеж при превоза на пътници и като резултат, натовареността на летища, използвани от такива превозвачи е особено отчетлив.

 

Според шефа на Съвета Оливър Янковац три са факторите за рекордния ръст на пътници и товари през европейските летища през миналата година: икономическото оживление в ЕС, ниските цени на горивата и увеличаването на капацитета на авиокомпаниите. Янковац смята, че настоящата тенденция на растеж ще продължи поне до пролетта, като след това е възможно забавяне в резултат на покачването на цените на горивата, които според прогнозите ще са с до една трета по-високи от тези през 2016 г.

Източник: dnes.bg

 

Четете още Създадоха Варненски Черноморски туристически район

Зона за отдих и отмора ще има на Крайбрежната алея във Варна

Как се промени крайбрежната визия на Варна през 2016

Коментари

Новини Варна