IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
15:20 | 20 февруари 2017
Обновен: 15:28 | 23 април 2024

Стафилококи откриха и в кухнята майка, хранила ЦДГ "Звънче" във Варна

Четири от децата остават в инфекциозна клиника, очаква се утре да излязат изследванията им

По материала работи: Слав Велев
Стафилококи откриха и в кухнята майка, хранила ЦДГ "Звънче" във Варна

Стафилококи са открити и в кухнята майка, от която се доставя храната за ЦДГ "Звънче", в която в края на миналата седмица 22 деца бяха прегледани от лекар с оплакване от повръщане и отпадналост. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова. Стафилококи са изолирани в пробите, взети от ръцете на три от служителките в кухнята - двете от тях са кухненски работнички, третата е домакин. "Издали сме предписания за отстраняване на служителките, тъй като наличието на стафилококи означава занижена хигиена. Подготвили сме им и актове заради допуснатото нарушение", коментира д-р Златина Димова. 


Намерени са стафилококи и във филийките с яйчен пастет, както и по работните повърхности, с които са транспортирани до обекта за раздаване на храна в детската градина.


Още в петък със заповед на ОДБХ са спрени от експлоатация двата обекта.


Предписани са мерки за дезинфекция на кухнята майка и обекта за раздаване на храна. Днес са взети повторни проби за изследване от кухнята и ако те не покажат наличие на опасни бактерии, тя ще бъде отворена отново.  Резултатите ще станат ясни в сряда. "Хубаво е, че от тази кухня майка е зареждала храна само въпросната детска градина. Това ограничи мащабите на заразата и не се стигна до епидемия", подчертаха от РЗИ и ОДБХ. 
 

Стафилококи са изолирани и от пробите, взети от ръцете на двете помощник-възпитателки, които са разсипвали храната в детската градина. "На тях може да бъде наложено административно наказание. Директорът на градината не носи отговорност в случая, а само лицата, които пряко са участвали в процеса", уточни д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ - Варна. 


В момента в детската градина се зарежда храна от друга кухня майка. 


Все още остават в Инфекциозната клиника четирите деца, настанени за лечение там в четвъртък вечерта. Те са добре, но се очаква да излязат резултатите от изследванията им, което ще стане утре до обяд, уточни д-р Михайлова. 


Полина Петрова
 

Още по темата:


Стафилококова инфекция от персонала е разболялa децата от ЦДГ „Звънче“

Коментари

Новини Варна