IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
14:43 | 23 февруари 2017
Обновен: 23:14 | 19 април 2024

Разкарват трошките от улиците на Варна

Амбициите на „Общински паркинги и Синя зона” е това да стане до края на годината

По материала работи: Борис Проданов
Разкарват трошките от улиците на Варна

Фирмата „Общински паркинги и Синя зона” във Варна стартира мащабна акция по прибирането на излезлите от употреба и паркирани безразборно коли из целия град. Репатрирането им ще става по силата нова общинска наредба, обясни за Медийна група „Черно море“ управителят на фирмата, инж. Младен Иванов.

 

Т.нар „трошки“ по варненските улици са над 2200. Те ръждясват по улици и паркинги, като задръстват междублоковите пространства.

 

Предишната наредба е била доста тромава и не е позволявала ефективно почистване на Варна. И сега има доста стъпки, които се правят, за да се установи, че автомобилът е излязъл от употреба и може да се извози. Но вече е по-лесно.

 

Инспекторите първо гледат външният му вид, после се проверява датата на техническия преглед (необходимо е да са минали над 2 г. от крайния срок за извършването на нов),съставя се опис, констативен протокол, правят се и снимки.

 

От КАТ чрез запитване чие е возилото (ако не се знае) и с писмена заповед общината призовава собственика да се погрижи за автомобила. Той може да направи това или като се свърже с фирма за скрап, или като го премести в частен имот или пусне отново в движение.

 

Ако собственикът не реагира, „паяк“ вдига колата, която се репатрира в паркинг за излезли от употреба превозни средства. Заради липса на срок в старата наредба за престоя на автомобилите там той е препълнен, но сега след 3-ия месец автомобилите могат да се предадат на рециклираща компания, с която общината има сключен договор. Това не натоварва бюджета на местната власт. В рамките на тези 3 месеца собственикът на автомобила може да си го получи обратно срещу такса от 20-ина лева, но отново условието е да не го паркира на общински терен.

 

Инж. Иванов добави, че във всички варненски райони има стотици такива коли, които пречат на движението и заемат местата за паркиране. А те са сериозно ограничени, особено в центъра на Варна.

 

Амбициите са до края на годината излезлите от употреба „трошки“ по варненските улици да бъдат извозени.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна