IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
10:53 | 25 февруари 2017
Обновен: 13:05 | 25 април 2024

Почитаме св. Серафим Софийски Чудотворец

По повод годишнината празненствата започват от днес

По материала работи: Юлиян Атанасов
Почитаме св. Серафим Софийски Чудотворец

Една година от тържественото прославление на новоканонизирания светия – св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец се навършва на 26 февруари. По повод годишнината празненствата започват на 25 февруари. В съботния ден в Руския културно-информационен център, ще се състои юбилейна научно-богословска конференция, посветена на годишнината от прославлението на св. Серафим.

 

Международната конференция, в която ще вземат участие духовници, изтъкнати учени историци и богослови, се организира от Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София в рамките на програмата „Возвращение забытых имен”. От 16.30 часа в Руския храм-подворие "Св. Николай" ще започне Всенощное бдение, което ще бъде оглавено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян. Същия ден от 19 часа ще се състои концерт в Мраморната зала на Руския културно-информационен център. В него ще вземат участие мъжкия камерен хор „Възкресение” от гр. Днипро под диригентството на А. Воскресенска и хора на храма-подворие „Свети Николай” с диригент В. Ченова-Стефанова. В деня на прославлението на св. Серафим, 26 февруари, ще бъде отслужена съборна света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, където преди точно една година се състоя и тържественото прославление на светеца.

 

 Празничната богослужба ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужение с Негово Преосвещенство Тихвински и Лодейнополски епископ Мстислав и архиереи на БПЦ. Светейшият патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в светата Литургия. В 12.00 часа ще бъде отслужен и молебен при гроба на светеца в криптата на Руската църква, възглавен от Българския патриарх Неофит. В края на молебена ще бъде осветена новата икона на св. Серафим, която ще стои над гроба му. В течение на целия ден след това на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му. Храмът на 26 февруари ще бъде отворен от 7.00 до 21.00 часа. От Светия синод припомнят, че погребания в криптата на Руската църква в София Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) бе канонизиран от Руската православна църква и от Българската православна църква през 2016 г. На своето заседание на 5 февруари Светия Синод на БПЦ взе решение тържественото прославление на новия светия да се състои на 26 февруари - денят на неговата кончина, който да бъде и денят в който занапред ще се празнува паметта на свети Серафим Софийски Чудотворец.

БГНЕС

 

Четете още:Можем да гласуваме все още за дръвото в Насалевци 

Коментари

Новини Варна