IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
10:50 | 28 февруари 2017
Обновен: 11:13 | 16 март 2024

В полунощ изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина

Към момента над 37 хиляди български граждани са заявили желанието си да гласуват извън страната

По материала работи: Пламен Янков
В полунощ изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина

В полунощ българско време изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина на предсрочните избори, напомнят от Централната избирателна комисия (ЦИК).

 

Заявленията, на базата на които ще се разкриват секции в чужбина, се подават електронно, през интернет страницата на ЦИК или чрез дипломатическите и консулските представителства на България.

 

Снощи ЦИК реши, че 7 партии и 3 коалиции ще имат право да получат средства за медийни пакети в пълен размер от 40 хиляди лева за предизборната кампания. По 5 хиляди лева за финансиране на участия в медии ще получат и 9 независими кандидати, издигнати от инициативни комитети.

 

ЦИК реши още да заличи общо 11 кандидати за депутати. Причините са, че 7 от тях няма да са навършили 21 години към деня на изборите, а други 4-ма имат и друго гражданство, освен българско.

 

Към момента над 37 хиляди български граждани са заявили желанието си да гласуват извън страната на парламентарните избори на 26 март. Това показват данните на Централната избирателна комисия часове преди изтичането на срока за подаване на заявления.

 

Най-много заявления за гласуване към момента са подадени в Турция – над 16 хиляди. На второ място по активност да пуснат гласа си са българските граждани във Великобритания – над 4400 подадени заявления, а след това са Испания, САЩ, Германия и Гърция.

 

Условието за образуване на секция във всяко отделно място е да бъдат подадени най-малко 60 заявления.

 

Съвсем малко заявления не достигат за разкриването на секции в градовете Далас, Арма, Стокхолм, Мюнстер, Марсилия и Москва, показват данните на Доброволческа мрежа "Избори и референдуми в чужбина"./БНР

Коментари

Новини Варна