IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
15:03 | 20 март 2017
Обновен: 04:41 | 11 април 2024

Превръщат Острова в бизнес зона

Идеята е с помощта на държавата да се привлекат инвеститори от сферата на високите технологии

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка авторът


Кметът Иван Портних подписа меморандум за сътрудничество между община Варна, „Национална компания индустриални зони“(НКИЗ) и „Транзитна търговска зона“. Идеята е превръщане на Островната промишлена зона в място, привлекателно за инвеститори.

 

Общината и държавата притежават тук сериозни терени и с общо портфолио можем да ги направим по-атрактивни, и да дадем тласък на фирмите, които искат да вложат средства, каза Портних преди подписването на документа.
 

Целта е да привлечем тук предприятия от сферата на високите технологии с оглед на добрия кадрови потенциал на Варна, каза Стефан Стайков, един от изпълнителните директори на НКИЗ, която е поделение на Министерството на икономиката. Той призна, че преди време е имало запитвания от бизнеса за инвестиции във Варна, но тогава ги е отклонил заради липсата на условия.

 

Сега вече ще можем да им ги предложим, каза той. В сродната бизнес зона около София само за м.г. са вложени над 280 млн. лв. инвестиции. Много важно при подобни случаи е партньорството с общината, каквито са примерите и от други градове като Русе, Бургас, Свиленград и други, добави Стайков.

 

Юлиян Гендов, представител на „Транзитна търговска зона“, която се намира в западната част на Острова, посочи, че там са вложени 2 млн. лв. от частни инвеститори, благодарение на НКИЗ и общината. Имало е 7 производства, 160 служители, но в момента всичко е в голям застой. Надявам се съвсем скоро да дойдат нови инвеститори, изрази надежда той.

 

В деня на първа пролет поставяме началото на нещо добро, което ще доведе до повече работни места и по-високи доходи, обобщи  Иван Портних.
 

Ще припомним, че наскоро кметовете на четирите общини около Белославското езеро подписаха меморандум за сътрудничество, който включва "Зона за иновации и развитие Варна".     

Ставри Таргов

 

Още по темата   Варна ще прави Зона за иновации и развитиe(Обновена)

 

Коментари

Новини Варна