IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
20:06 | 26 март 2017
Обновен: 16:43 | 23 април 2024

ГЕРБ изпреварва с малко БСП, според екзитполовете

Обединените патриоти са пред ДПС, в парламента влиза и „Воля“, реформаторите са на ръба

По материала работи: Деян Михайлов
Снимка Пламен Гутинов

ГЕРБ печели изборите с около 4% пред БСП, показват първите данни на социологическите агенции. Пет са партиите, които прескачат бариерата от 4% за влизане в Народното събрание. На ръба е Реформаторският блок, съобщи телевизия Bulgaria on Air.

 

32,8% от гласоподавателите са подкрепили ГЕРБ, а 28,4% - БСП. Оспорвана е битката за третото място - разликата между "Обединени патриоти" и ДПС е минимална - 8,8% спрямо 7,8%. Това сочат екзитполовете на социолозите от "Галъп интернешънъл", с които работи медийна група Investor Media Group.

 

Партията на Веселин Марешки - "Воля", печели 4,6% от гласовете.

 

От данните на агенцията е ясно, че Реформаторският блок засега е извън 44-то Народно събрание - с 3,8% от гласовете. Извън парламента остават и другите десни партии - "Да, България" събира 3,5%, а "Нова република" - 2,9%. С малко над 2% се нареждат още коалицията между АБВ и „Движение 21“ и партия ДОСТ на Лютви Местан.

Екзит половете на "Алфа рисърч", публикувани от "Нова телевизия" са подобни - ГЕРБ печели изборите с 32,2% от гласовете спрямо 28% за БСП. Трета сила са "ДПС с 9,7%, а четвърти "Обединени патриоти" с 9,5 на сто.

 

Агенцията обаче прогнозира шест партии в парламента - "Воля" и "Реформаторски блок" прескачат бариерата, съответно с 5% и 4,2%. Извън Народното събрание остават "Да, България" с 3% и "Нова република" с 2,8 на сто. По около 2% събират АБВ/Движение 21 и ДОСТ.

 

Социолоците от "Алфа" изчисляват и депутатските места - за ГЕРБ те са между 86 и 88, а за БСП - между 75 и 77. ДПС ще разполага с между 25 и 27 места в 44-то Народно събрание, колкото и "Обединени патриоти". "Воля" на Марешки ще вкара между 13 и 15 депутати, а Реформаторският блок - 10-11 места.

 

Партиите се борят за 240 места в парламента. Резултатите подсказват трудни преговори за сформиране на парламентарно мнозинство и излъчване на кабинет.

 

Изборният ден протече спокойно, отчетоха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Регистрирани са 97 сигнали за нарушения, съобщи  тв Bulgaria On Air. В чужбина процесът е бил отчасти затруднен заради изискването декларациите за гласуване в чужбина да се попълват лично и пред член на секцията.

 

Избирателната активност е висока - към 17 часа вчера почти 43% от избирателите са упражнили правото си на глас. Това е значително над активността на миналите парламентарни избори, когато към 17 часа тя беше малко над 39%, отчетоха от ЦИК.

 

Най-висока е избирателната активност в Софийска област - малко над 50%, а най-малко избиратели са отишли пред урните в Кърджали - малко над 30 на сто.

 

Общо 4732-ма бяха кандидатите за парламента, като за участие на изборите бяха регистрирани 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета.

 

Без напрежение премина изборният ден в Западните покрайнини. Бюлетините в Босилеград се пускаха в секцията в Културно-информационния център, съобщи председателят на центъра Иван Николов. "Има и жители на Босилеградско, които се възползват от правото си да гласуват и в Кюстендил", каза още той.

 

Николов припомни, че на предишните избори - за избор на президент, когато за първи път беше разкрита секция в Босилеград, правото си на глас са упражнили около 300 души, живеещи в града и района, предаде БТА.

 

В Нова Зеландия гласуваха 91 българи. Там изборите приключиха малко след обяд, съобщи Камелия Нейкова, член и говорител на Централната избирателна комисия.

 

На парламентарните избори през 2014 г. в Нова Зеландия гласувалите български граждани отново са били 91.

 

74 540 българи, живеещи в чужбина, са гласували на парламентарните избори към 17 часа вчера, от които около 23 700 в Турция, съобщиха от Министерството на външните работи.

 

Във Великобритания гласувалите българи към 17 часа бяха около 10 900.

 

По информация на МВнР изборният ден в чужбина е протекъл спокойно навсякъде.

Коментари

Новини Варна