Прокуратурата оспорва пред съда поскъпването на газа
От 1 април цената на синьото горива се повиши с близо 30%
Публикувана: 21 Apr 2017 | 14:46

Върховната административна прокуратура протестира пред Административен съд София–град решението на Комисията за енергийно и водно регулиране от 31 март за поскъпване на природния газ от 1 април с 29,6%, информира nova.bg.

 

Според прокуратурата има съществени нарушения и не са отчетени обстоятелства, които трябва да бъдат изяснени по закон. 

 

При проверката е установено, че не е спазен принципът за най-ниски разходи при образуване на цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи.

 

Според ВАП са нарушени основни моменти от Закона за енегретиката, свързани с прозрачността за определяне на цените и за възстановяване на икономически обоснованите разходи на дейността на енергийните предприятия. Решението за поскъпването на приордния газ не съдържа всички конкретни цифрови величини и начина, чрез коийто са определени ценовите компоненти, допълват от прокуратурата. 

 

От ВАП добавят, че решението на КЕВР противоречи на закона, тъй като не са спазени принципи като независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност.

 

Заради нарушенията от прокуратурата настояват решението за по-висока цена на газа да бъде отменено.  На 11 април 2017 г. ВАП протестира решението на КЕВР за поскъповането на водата в София. Продължава проверката и по повод решението на регулатора за цената на топлинната енергия.

 

Четете още Токът и парното ще поскъпнат отново от юли

Коментари ( 0 )