IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
08:19 | 27 април 2017
Обновен: 00:34 | 25 февруари 2024

Масово: Домове обират старци, взимат им цялата пенсия

Открити са и нередности в материалната база и здравните грижи

По материала работи: Пламен Янков
Масово: Домове обират старци, взимат им цялата пенсия

Общински старчески домове цакат баби и дядовци с по-високи от предвидените по закон такси и често взимат цялата пенсия на възрастните хора. Това са установили проверки на Агенция за социално подпомагане (АСП) през миналата година, пише "Монитор".

 

„Има случаи, в които се удържа повече от регламентираното, което ощетява ползвателите на услугата. Но има и такива, в които им се взима по-малко, което е в ущърб на бюджета“, обясниха от АСП.

 

Според разпоредбите за социални услуги тарифата, която плащат възрастните за престоя си в общински приют, зависи от дохода им. Така, за да бъдат настанени в старчески дом, бабите и дядовците трябва да се разделят с 70% от пенсията си. Същата е таксата и за възрастните с физически или сетивни увреждания, докато за тези с психически и умствени проблеми таксата представлява 80 на сто от пенсията им. Остатъка възрастните харчат за каквото решат.

 

През миналата година от АСП са направили 62 проверки в държавни и частни домове за възрастни. Освен неспазване на правилата за такси в общинските институции са открити нередности в материалната база и здравните грижи за възрастните.

 

„Има домове, в които се налага ремонт заради течове и мухъл“, обясняват проверяващи. В някои от старческите институции пък не бил осигурен денонощен медицински персонал.

 

Сред честите нарушения, на които се натъкнали проверяващите, били и неспазване на стандартите за храна. На възрастните се давали еднообразни менюта, по-малко риба, плодове и зеленчуци от предвиденото в стандарта.

dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна