IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
20:18 | 20 май 2017
Обновен: 16:11 | 15 април 2024

Нови случаи на завишени нива на уран във водата

Засегнати са три пловдивски села

По материала работи: Слав Велев
Нови случаи на завишени нива на уран във водата

Установени са завишени нива на уран във водата на три пловдивски села: Пъдарско, Болярино и Драгойново.

Рестриктивната норма е 0,03 микрограма на литър, но в трите населени места стойностите на уран са леко завишени, пише Investor.bg.

 

"В село Драгойново е установен уран със стойност 0,051 мг/л, в село Пъдарско – 0,045 мг/л, а в Болярино съдържанието на уран е с най-ниски стойности – 0,031 мг/л", обясни за "Фокус" д-р Цвета Иванова, началник отдел "Радиационен контрол" към Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

 

 

Резултатите от пробите за уран във водата са предоставени от ВиК във връзка с осъществявания постоянен мониторинг. Водоснабдителното дружество е направило тест на водата в частна лаборатория в Бухово.

 

Забранява се използването на водата в района за питейни нужди и готвене.

 

В понеделник ще бъдат взети нови проби за наличие на уран във водата на трите села, като пробите ще бъдат успоредни - водата ще се изследва едновременно в Регионалната здравна инспекция и в Националния център по радиобиология в София. Целта е двойно потвърждение на резултатите.

 

 

Коментари

Новини Варна