IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новина на деня
10:59 | 22 май 2017
Обновен: 13:28 | 13 март 2024

Вариант 2 се падна на зрелостниците на матурата

Те можеха да избират измежду 13 предмета, най-много заявления има по биология и здравно образование – 14 133

По материала работи: Слав Велев
Вариант 2 се падна на зрелостниците на матурата

По вариант 2 от два възможни пишат абитуриентите на втория държавен зрелостен изпит днес. По традиция той беше изтеглен от журналист – Ивомира Пехливанова от Нова телевизия.

 

Матурата е по 13 учебни предмета, от които зрелостниците избират само един. За първи път изпитът е разделен на модули. По четири предмета модулите са два – математика, физика и астрономия, биология и здравно образование, както и химия и опазване на околната среда. По всички останали предмети има три модула.

 

Общо 53 679 абитуриенти са подали заявления за явяване на изпита. Колко от тях са се явили ще стане ясно по-късно днес. Най-много заявления има по биология и здравно образование – 14 133, следвана от английски език – 11 686. На трето място е географията  с 8693 заявления. Най-малко ученици искат да държат изпит по италиански език – 79. За първи път тази година абитуриентите от професионалните гимназии имат право да не се явят на втора матура, а като оценка от държавния зрелостен изпит в дипломите им да бъде вписана средноаритметичната оценка от изпита по теория и практика на професията. От това право са се възползвали 7691 зрелостници.

 

Репортерът на Канал 3 Гергана Добрева изтегли вариант 3 за второто национално външно оценяване след VII клас по математика. Право да се явят имат 60 318 ученици. Те полагат изпита в училищата, в които са учили. Външното оценяване се състои от два модула. Първият съдържа 16 задачи със затворен отговор и четири с кратък отворен. За него седмокласниците имат 60 минути. Вторият модул трае 90 минути и съдържа четири задачи за решаване.

 

 

Четете още:   Зрелостниците се явяват на изпит по предмет по избор

 

 

 

Коментари

Новини Варна