IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новина на деня
13:10 | 23 май 2017
Обновен: 10:04 | 14 март 2024

Връчиха награди „Варна“ за 2017 г.

Това стана на церемония в пленарната зала на общината

По материала работи: Ставри Таргов
Връчиха награди „Варна“ за 2017 г.

На тържествена церемония в пленарната зала бяха връчени награди „Варна“ за 2017 г. Това стана в навечерието на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

 

Тържеството бе открито с изпълнение на струнен квартет от НУИ „Добри Христов“. В своето приветствие председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов подчерта, че отличените през т.г. са хора с буден ум и големи мечти, пример за всички останали и вдъхновение за младите хора.

 

Венцеслав Антонов(вляво)

 

Голямата награда „Варна” заслужи Венцеслав Антонов – за изложбата му в галерия „Графит“ през месец ноември 2016 г., за извеждане на „Биеналето“ на световен подиум и за цялостно творчество.

 

 

Юлиян Янков, носител на награда "Варна" за литература.

 

В раздела за литература бяха отличени Ангел Ангелов - за издадения му роман „Пътуването“, и Юлиян Янков – за издадените му книги „Романтика за динозаври“ и „Строителите на случайностна България“ (в съавторство с Деян Михайлов).

 

В категорията „Изобразителни изкуства“ наградите получиха Лора Маринова – Борисова и Димитър Борисов – за високи екипни постижения в областта на сценографията, портрета и композицията.

 

В областта на театъра отличията бяха за актрисата Гергана Арнаудова – за блестящото й изпълнение на главната роля Мадам Злата в постановката „Криворазбраната цивилизация“, както и в редица други постановки, както и за екипът на Държавен куклен театър – Варна – за спектакъла „Мечо Пух“.

 

За принос в музиката с награда „Варна“ бяха удостоени Емил Диканаров - за активното пропагандиране на българската музика в чужбина и преподавателска дейност, и Неждет Мустафа Ахмед – за изключителния му принос за развитието на музикалния фолклор, за преподавателска и изпълнителска дейност в инструменталния фолклор.

 

В категория „Опера“ бе отличен екипът на Държавна опера – Варна, - за постановъчен екип и изпълнители – симфоничен оркестър, солисти, хор и балетна трупа за световната премиера „Граф Монте Кристо“, мюзикъл по едноименния роман на Александър Дюма.

 

За журналистика е отличена Татяна Капричева за високия й професионализъм, за популяризиране и отразяване на музикалния и културния живот на Варна.

 

За „ученик на годината“ в областта на общообразователната подготовка бе отличен Виктор Стоянов Мирев - ученик от ХII клас в МГ „Д-р Петър Берон“, носител на сребърен медал от ХIХ Национална олимпиада по астрономия в Кюстендил. Той е носител и на златен медал при отборно класиране на националния отбор на България в Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Индия.

 

„Ученик на годината“ в областта на професионалната подготовка стана Христо Димитров Христов ученик от IХ клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, състезател по вдигане на тежести. Носител е на три златни медала - в изхвърляне, изтласкване и двубой, като в двете дисциплини - изтласкване и двубой, постави европейски рекорди на Европейското първенство за кадети до 15 години в Полша. Носител е и на три златни медала в изхвърляне, изтласкване и двубой на Световното първенство за кадети до 17 г., в категория 94 кг. в Банкок, Тайланд.
 

„Учител на годината“ в областта на обслужващите звена стана Ева Божурова – старши учител по астрономия в Център за подкрепа на личностно развитие – Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник”.

 

Със званието „Учител на годината“ в областта на основното образование  бе удостоен Недко Царев – учител в ОУ „Антон Страшимиров“, утвърдил се с авторитета си сред учениците като отличен учител по музика с инструмент гайда.
„Учител на годината“ в областта на средното образование стана Тодор Янков Янков – учител по информатика и информационни технологии в Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент – Екзюпери“.

 

За „учител на годината“ в областта на професионалната подготовка бе обявен Крум  Крумов – дългогодишен учител по „Лека атлетика“ в Спортно училище „Георги Бенковски“.

 

За „Колектив на годината“ в областта на предучилищното образование бе обявена ДГ № 38 „Маргаритка“ с директор Параскева Люцканова.
 

„Колектив на годината“ в областта на основно училищно образование и обслужващи звена стана ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с директор Сияна Филипова.

 

Отличието „Колектив на годината“ в областта на средното и училищното образование бе за училището за езиково обучение „А.С.Пушкин“ с директор Светлан Златев.

 

В сферата на науката и висшето образование за хуманитарни науки номинацията за индивидуалната награда бе за проф. д-р Стефан Пеев – за цялостна научноизследователска, преподавателска и лечебна дейност в сферата на денталната имплантология.

 

Колективна награда „Варна“ получи Факултетът „Обществено здравеопазване” към МУ – за разработване, въвеждане и акредитиране на три нови специалности през 2016 г.

 

Колективна награда „Варна“  бе присъдена и на научен колектив доц. д-р Георги Киров, гл. ас. Д-р Любомир Камбуров и ас. д-р Георги Червенков – за високи постижения в патентната дейност и значителен международен научен принос.
 
За принос в обществените науки индивидуална награда бе връчена на проф. д-р Станислав Иванов – за изключителната му научна продуктивност, която го поставя на първо място в страната сред преподавателите в областта на туризма по брой публикации в реномирани международни научни списания.

 

Колективна награда „Варна“ заслужи научен колектив с ръководител проф. д-р Теодора Бакърджиева – за създадения нов образователен проект „Българо-норвежка образователна програма” във ВСУ „Черноризец Храбър“.

 

В категорията „Технически науки“ с индивидуална награда бе отличена доц. д-р инж. Кристина Близнакова – за високи постижения в областта на биомедицинското инженерство и за изследването на нови методи и технологии за диагностика на туморни образования на млечната жлеза.

 

С колективна награда „Варна“ бе удостоен и научен колектив с ръководител флотилен адмирал проф. Боян Медникаров – за изпълнението на инвестиционния проект „Полигон за практическо обучение по борба с корабни пожари”.

 

Варна е град с традиции, а една от тях е да почетем най-заслужилите в сферата на културата, образованието и науката в навечерието на 24 май, каза в своето приветствие кметът Иван Портних.  

 

Ставри Таргов

Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна