IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
13:34 | 24 май 2017
Обновен: 15:48 | 23 април 2024

С тържествено шествие Варна отбеляза 24 май (СНИМКИ)

Стотици ученици и дейци на образованието и науката се включиха в празничната програма

По материала работи: Слав Велев
С тържествено шествие Варна отбеляза 24 май  (СНИМКИ)

С тържествено шествие по традиция варненци отбелязаха дена на българската просвета и култура. То започна точно в 10.00 часа от  пл. „Св. Св. Кирил и Методий“. Преди него в катедралния храм „Свето Успение Богородично“ беше отслужен благодарствен молебен. Празничната програма продължи с изпълнение на народни танци от хореографските паралелки в училище „Елин Пелин“ и  НГХНИ „Константин Преславски”. Младежите облечени в народни носии пуснаха в небето балони с българската азбука. Това даде и символичен старт на празничното шествие, в което се включиха представители на 58 общински, държавни и частни училища, 6-те варненски висши училища, детски градини, културни институции, центрове за подкрепа за личностно развитие. Шествието поведе варненският и великопреславски митрополит Йоан, заедно с представители на местната власт.  Под звуците на „Върви народе, възродени“ ученици, учители, дейци на науката и културата преминаха по булевардите „Мария Луиза“ и „Сливница“ и достигнаха до входа на морската градина, където се проведе концерт под мотото „Да поиграем на празника” на фолклорен ансамбъл „Варна”.

 


Както всяка година начело на тържествения парад застанаха представителите на училище „Св.Св.Кирил и Методий“, което на 24 май чества патронния си празник. След тях преминаха ученици и учители от СУЕО „А.С.Пушкин“. Колективите на двете училища тази година заслужиха награда „Варна“. Носителите на отличието за ученик на годината Христо Христов и Виктор Мирев предвождаха групите съответно на СУ „Георги Бенковски“ и МГ „Д-р Петър Берон“. Особено атрактивни бяха представителите на НУИ „Добри Христов“ и НГХНИ „Константин Преславски“. Празничното шествие беше завършено от групата на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ предвождана от духовия оркестър на военноморските сили. 

Участниците в парада бяха поздравени пред сградата на община Варна от кмета Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, началника на РУО-Варна Венцеслава Генова и др. Те аплодираха ученици, учители и културни дейци в знак на преклонение пред успехите им, които прославят името на Варна в България и по света. 

Щом словото и силно – духът е буден – около тази максима се обединиха всички на празничния 24 май. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полина Петрова
Снимки: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна