IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
12:10 | 27 май 2017
Обновен: 08:55 | 15 април 2024

Бързи мерки за спиране на войната по пътищата

До седмица трябва да се съгласуват варианти за обединението на контролните органи

По материала работи: Борис Проданов
Бързи мерки за спиране на войната по пътищата

Премиерът Бойко Борисов и министри обсъждаха мерки за намаляване на катастрофите и за качеството на хранителните продукти.


През последните няколко месеца има увеличаване на смъртните случаи по пътищата и ще търсим бързи мерки за спиране на тази тенденция, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти след оперативната среща на министри, предаде БТА.


Набелязваме различни мерки за спиране на войната по пътищата - една от тях е промяна на законодателството, разделяне на Закона за движение по пътищата и промяна на Наредбата за използване на наркотични вещества. Сроковете за предложения са много кратки - буквално до понеделник, каза Радев.


Причините за катастрофите и смъртните случаи при тях са много различни и затова се събрахме толкова министри, каза вътрешният министър.


Някои от мерките могат да станат бързи - нужни са обществени поръчки, например, за доставка на видеокамери за пътищата, както и свързване на информационните системи, допълни той.


Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски каза, че до една седмица трябва да се съгласуват варианти за обединението на контролните органи по пътищата за по-добрата им работа.


Законът за движението по пътищата ще бъде разделен или на две, или на три части. Едната част ще е само за пътищата, втората е за техническите изисквания за превозните средства, и ако обособим трета част - ще е за обучението на водачите, каза Московски.


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков добави, че приоритет ще бъде въвеждане на интегрираната тол система за камионите и винетки за леките коли за набиране на пари за поддържане на пътищата.


Искаме, въпреки обжалванията, в края на годината да има избран изпълнител на новата система, каза регионалният министър.


Приходите от винетки са от порядъка на 300 млн. лева за 2016 г., с новия модел ще се събират почти един милиард лева годишно, каза Нанков.


Това няма да се отрази на българските граждани, защото цената на винетките няма да се променя, парите ще дойдат от плащането за товарни автомобили, често преминаващи транзитно.


Проектирането на пътищата сега се прави по "съветски норми отпреди 30 години", но в следващите месеци ще искаме нови наредби за проектирането на пътища, каза Нанков.

 

Още по темата: Сравняват уж еднакви храни в ЕС и в България

Коментари

Новини Варна