IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
09:42 | 27 май 2017
Обновен: 13:03 | 25 април 2024

Лавандулата загива без видима причина в цялата страна

Във Варна – също, алармират фермери

По материала работи: Юлиян Атанасов
Лавандулата загива без видима причина в цялата страна

снимка: Ели Маринова

Стари лавандулови насаждения, на по 5-6 години, в страната умират и никой няма обяснение защо се случва това, алармираха фермери в „Агрозона“. Такива случаи има в цяла България, особено в Централна и Южна България, както и в района на Бургас, Варна и Добрич, алармират производители на етерично-маслени култури. Ситуацията напомня масовото унищожение на лавандулови насаждения от бактерията столбур във Франция между 2005 г. и 2010 г., заради която страната загуби лидерството си на световния пазар за лавандулово масло.

 

Според някои агрономи обяснението е, че миналата година през лятото нямаше дъждове, а зимата бе много студена, но според фермерите това не е задоволително научно обяснение. Професори от Аграрния университет в Пловдив, към които стопаните са се обърнали за съвет, са категорични, че няма болест по лавандулата. Масово изсъхване на стари насаждения имат и земеделски производители от Гърция, които са потърсили свои български колеги, за да разберат дали не знаят нещо повече.

 

http://agrozona.bg

 

Четете още: Мигрантите у нас – само в София, Хасково и Сливен

Коментари

Новини Варна