IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
11:49 | 15 юни 2017
Обновен: 04:39 | 13 май 2024

Отличиха военните от спасителната акция на екипажа на „Пантер“-а

Наградите връчиха ресорният министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев

По материала работи: Деян Михайлов
С ВОЕНЕН РИТУАЛ пред щаба на ВМС във Варна беше посрещнат министър Красимир Каракачанов.

14 военнослужещи, участвали в операцията по спасяването на екипажа на падналия на 9 юни в Черно море вертолет “Пантер”, бяха наградени от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Официалната церемония беше в щаба на ВМС във Варна. 

 

Сред наградените беше и старши лейтенант Димитър Бахчеванов - инструктор-водолаз на фрегата „Дръзки”, който въпреки разлетия край катастрофиралата машина керосин се е гмурнал и е извадил командира на екипажа майор Георги Анастасов, който по-късно почина в болницата. 

 

СРЕД НАГРАДЕНИТЕ БЕШЕ И СТАРШИ ЛЕЙТЕНАНТ ДИМИТЪР БАХЧЕВАНОВ - инструктор-водолаз на фрегата „Дръзки”, който с риск за живота се е гмурнал и е извадил командира на екипажа майор Георги Анастасов. 

 


Флотилен адмирал Мален Чубенков, който е ръководил спасителната операция на екипажа, получи награден знак „За вярна служба под знамената“ - І степен. Той заяви, че хората, участвали в спасяването, са се справили перфектно, на моменти с риск за собствения им живот.  Загубата на майор Георги Анастасов е тежък удар за всички.

 

ФЛОТИЛЕН АДМИРАЛ МАЛЕН ЧУБЕНКОВ получи награден знак „За вярна служба под знамената“ - І степен.


 

„За съжаление, всичко възможно направихме, но загубихме един от нашите другари. Все още някои от хората се възстановяват психически. Разговарях с всички и най-вече със ст. лейтенант Бахчеванов, който е в изключително емоционално състояние. Все още не може да се отърси от мисълта, че не е направил всичко възможно, за да спаси основния пилот“, каза флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на флотилия бойни и спомагателни кораби – Бургас. 


Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев благодари на министъра на отбраната за подкрепата в трудни моменти. Отличавайки тези 14 военнослужещи, вие изразихте признанието си към 500 души, които прекараха 12 часа на море в борба за живота на своите бойни другари и за спасяването на техниката, коментира той. 


Контраадмирал Петев връчи на министъра знака на ВМС. Той благодари за подкрепата и на началника на отбраната генерал- лейтенант Андрей Боцев. Пред медиите министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви: „Аз мисля, че на всеки един български военен, без значение от кой вид въоръжени сили е, обществото дължи благодарност и уважение. В трудните времена, в които живеем, при недоимъка в армията, да служиш във въоръжените сили на България, е героизъм“. 


“В армията има хора с дух, които служат на каузата защита на България”, каза още Каракачанов. По-късно той и генерал-лейтенант Боцев посетиха Пункта за базиране – Варна, и морската вертолетна авиобаза  „Чайка”. 

 

ГЕНОВЕВА ДОНКОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна