IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
13:08 | 21 юни 2017
Обновен: 15:55 | 23 април 2024

Изложиха яхтата "Булкон Стар" на входа на Вълнолома

С плавателният съд е печелено световното първенство през 1979 г. и Трансатлантическата регата Carlsber STAR през юни 1986 г.

По материала работи: Деян Михайлов
Изложиха яхтата "Булкон Стар" на входа на Вълнолома

На входа на варненския вълнолом поставиха яхтата "Булкон Стар" на пиедестал. Проектът за обособяване на музей на ветроходството на открито е част от ангажиментите на Порт Варна за подкрепа и популяризиране на морските спортове. 


Легендарната яхта e печелила световен шампионат през 1979 г. за тогавашната ГФР и донесла един от най-големите успехи за българското ветроходство – победа в класа си на Трансатлантическата регата Carlsber STAR през юни 1986 г. От днес „Булкон Стар“ е превърната в експонат и разположена на оживено място във Варна – срещу басейн „Приморски“.


За съжаление към днешна дата след обследване е констатирано, че плавателният съд не може да бъде възстановен да изпълнява нормално дейността си. За да може да продължи да говори обаче за спортните ни успехи в морето, "Булкон Стар" няма да бъде изпратен за скрап, а ще може да бъде видян от всички варненци и гости на града.


„Има да се довърши една площадка за наблюдение, осветление, поливна система и озеленяване - отбелязаха от управата на пристанище Варна. - Още две седмици и всичко ще е готово, сега уточняваме с фирмите, които го изпълняват – едната озеленява, а другата е строителна и се грижи за поставянето на яхтата. Яхтата беше в доста окаяно състояние и от миналата година работим по този проект. Тя е негодна за плаване вече, боядисахме я, има да насищаме още. Трябва да изработим и две табели. Ще се опитаме да направим един красив обект" - обещаха от Пристанището и разкриха, че се притесняват от вандалски актове срещу яхтата. Поради тази причина обектът ще бъде охраняван. 

 

Коментари

Новини Варна