IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:20 | 22 юни 2017
Обновен: 15:25 | 15 април 2024

Въоръжаваме се с изтребители, кораби и бронирани машини

Обновлението ще бъде извършено според договореностите в Консултативния съвет за национална сигурност при президента

По материала работи: Пламен Янков
Въоръжаваме се с изтребители, кораби и бронирани машини

Освен самолети и кораби, държавата ще купи и бронирани бойни машини за пехотата. Това поне гласят проектите за модернизация на армията, които военният министър Красимир Каракачанов внесе за разглеждане в Народното събрание.


Обновлението на трите вида въоръжени сили ще бъде извършено според договореностите в Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

 

Миналата година парламентът одобри купуването на 8 многоцелеви изтребителя. Разходът за тях ще бъде близо 1,5 млрд. лв., като шведската оферта за "Грипан" беше класирана на първо място от служебния кабинет.

 

Също така у нас ще се строят и 2 многофункционални модулни патрулни кораба, като така общият разход възлиза на около 2,3 млрд. лв.

 

Разходите за близо 200 бронирани машини за пехотата ще се разсрочват пък до 2029 г.

 

В най-напреднала фаза е проектът за изтребителите. В авиобазата обаче са категорични, че отлагане или пренаписване на проекта ще го върне в изходно положение, което означава поне още 3 години да няма нова техника във ВВС.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна