IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
08:10 | 26 юни 2017
Обновен: 15:21 | 16 април 2024

Спират колите без катализатор

Пунктове за технически прегледи ще остават без лиценз, ако пускат такива автомобили

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

Както се правят проверки за неизправност на колите, така трябва да се прави и проверка за катализатор. И да се вземат мерки, включително и спиране на колата от движение. Това заяви в интервю за “24 часа” министърът на екологията Нено Димов.

 

Както не можете да карате кола, която има неизправна спирачка или кормило, така би трябвало да не може да карате кола, която има проблеми с очистващата система. Или изобщо няма катализатор, смята той.

 

Съсредоточили сме се върху проблема с катализаторите, защото той ни помага да решим един от главните въпроси - чистотата на атмосферния въздух, казва Димов.

 

Според него единият проблем е при първата регистрация на колите в страната. В пунктовете масово няма апаратура, която да измерва нивата на отработените газове, и се прави регистрация, без това да е проверено. Вторият проблем са годишните технически прегледи, при които колите масово се пускат или без катализатори, или с неизправни и за това няма санкция.

 

Работна група от няколко министерства изготвя промени в нормативни актове. Димов смята, че пунктовете за технически прегледи, които пускат коли без катализатори, трябва да остават без лиценз.

Коментари

Новини Варна