IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:17 | 27 юни 2017
Обновен: 16:41 | 23 април 2024

59 малки язовира ще бъдат изпразнени

Заради лошо техническо състояние

По материала работи: Юлиян Атанасов
59 малки язовира ще бъдат изпразнени

От всички проверени от 2016-та година до настоящия момент изкуствени водни обекти, язовири и водоеми са установени технически неизправности от различен мащаб в общо 1 151 от тях, като 205 от тях са в по-тежко състояние и върху тях има постоянен мониторинг, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от „Фокус”. „От 1 януари 2016 г. до този момент Държавна агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМНТ) извършва наблюдение на над 5 400 язовири и водни обекти.

 

 От началото на 2017 г. ДАМНТ е извършила самостоятелно проверки на 672 язовира, а заедно със съвместните проверки с областни управители и общини общият брой е 798. Съставени са 175 акта за установяване на административни нарушения, издадени за 917 предписания за отстраняване на констатирани технически неизправности по съоръженията на язовирите”, добави Караниколов. Издадени са и 41 броя наказателни постановления на стойност около 60 000 лева, но към момента са платени само 6 000 лева от тях, посочи той.

 

Министърът уточни, че констатациите за неизправности се отнасят основно за малките язовири, по-голямата част от които са общинска собственост. „За 59 язовира, които са в най-лошо техническо състояние, са дадени предписания за пълното изпразване и поддържането на водното ниво на кота „мъртъв обем”. На практика тези язовири не се използват и са извън експлоатация, докато не се вземе решение за тяхното бъдещо експлоатиране”, подчерта той.

SINOR.bg

 

Четете още: Предлагат колите без катализатор да бъдат спирани от движение

 

Коментари

Новини Варна