IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
11:05 | 27 юни 2017
Обновен: 03:20 | 21 април 2024

Откриха нитрати във водата за пиене на още 4 селища във Варненско

РЗИ задължи кметовете да поставят забранителни табели

По материала работи: Ставри Таргов
Откриха нитрати във водата за пиене на още 4 селища във Варненско

Водата за пиене в 4 селища във Варна съдържа наднормено количество нитрати. Това показват анализите на Регионалната здравна инспекция(РЗИ) за периода 1 – 15 юни т.г.

 

В с. Снежина водата от централния тръбопровод съдържа 72,7 мг/л нитрати при норма 50 мг/литър. Същото се отнася за местни чешми 1 и 2 в парка в с. Тополи и тази в с. Звездица. Там съдържанието на нитрати е съответно 62 мг/л, 59 мг/л и 68 мг/л при норма 45 мг/литър.

 

В с. Долище водата от централния тръбопровод не отговаря по показателя колиформи. Във връзка с това до „В и К“  е отправено предписание за подобряване на ефективността на дезинфекцията и за провеждане на допълнителен мониторинг до постигането на стандартните резултати, съобщиха от РЗИ – Варна.

 

Проверките на инспекцията показват също, че водата от 4 от местните чешми не отговаря на нормите по микробиологичните показатели. Става дума за чешмата пред „Манастирска изба“ в курорта Св.Св. Константин и Елена“, „Аязмата“ и Дилбер чешма в кв. „Виница“ и „Света Марина“ в кв.“Възраждане“ във Варна. Показателят с отклонение е колититър съответно 10,30, 20 и 20 при норма над 30.

 

Във връзка с установеното наднормено съдържание на нитрати сме информирали кметовете на общините и сме издали предписания за поставяне на трайна маркировка върху местните обществени чешми, че водата е негодна за пиене там, където са надвишени максималните стойности за нитрати и колититър, съобщиха още от РЗИ – Варна.

Ставри Таргов

 

Още по темата    В 6 селища във Варненско пият вода с нитрати

 

Коментари

Новини Варна