IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
08:00 | 21 юли 2017
Обновен: 20:41 | 4 март 2024

Глобалното затопляне достигна невиждани стойности

Месец юни е бил третият най-горещ в историята

По материала работи: Слав Велев
Глобалното затопляне достигна невиждани стойности

Миналият месец юни е бил третият най-горещ в историята, показват данни на американската Национална океанографска и атмосферна агенция, цитирани от британския в. „Гардиън“ и агенция БГНЕС. 


Досега по-горещи са били само месеците юни през 2015 г. и 2016 г. Данните затвърждават и изчисленията, че глобалното затопляне е достигнало до стойности, невиждани от поне 115 000 години насам, като някои експерти вече не вярват, че процесът може да бъде ограничен в рамките на 1,5 или дори 2 градуса по Целзий.


Температурата на повърхността на океаните и на сушата през юни 2017 г. е била 0,82 градуса над средната за ХХ в., с което се продължава практиката на 41 поредни месеца юни над този праг.


Юни 2016 г. все още държи рекорда с 0,92 градуса над средните за ХХ в., следван от юни 2015 г. с 0,89 градуса. Данните на агенцията не съвпадат съвсем с информацията на НАСА, според която този юни е четвъртият най-горещ, като преди него е и юни 1998 г.


На базата на информацията от космическата агенция учени смятат, че 2017 г. ще е втората най-гореща някога след 2016 г. Досега всички месеци от тази година са сред трите най-горещи от своя вид, с което първата половина на годината е втората най-гореща такава, отново победена само от миналата 2016 г.
 

Почти рекордните температури продължават и тази година, независимо от преминаването на метеорологичния феномен „Ел Ниньо“, който покачи температурите на планетата и въпреки неговата противоположност – „Ла Ниня“, която в момента държи по-ниски градусите.

Коментари

Новини Варна