IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:30 | 23 юли 2017
Обновен: 21:40 | 14 април 2024

Държавата започва борба с безработицата в най-бедните райони

Социалното министерство отпуска 2 млн. лв., за да намали безработните в Северозападна България

По материала работи: Слав Велев
Държавата започва борба с безработицата в най-бедните райони

Държавата в борба с безработицата в най-бедните райони. Социалното министерство отпуска 2 милиона лева, за да намали безработните в общините, където всеки трети е извън пазара на труда.

 

14 общини от три области са включени в пилотната програма, чиято цел е трайно безработните да бъдат обучени да повишат квалификацията си и да се върнат отново на пазара на труда.

 

Това са общини само в Северозападна България. Причината е, че безработицата там е между 30 и 60 на сто.

 

Програмата е насочена основно към няколко групи – младежи до 29 г., хора, които от години са без работа и такива, които са на социални помощи.

На 31 и без трудов стаж, Ангелина е без работа откакто е завършила средното си образование, съпругът й също.

 

Половината жители на Борован са в положението на младото семейство. Около 100 от тях ще могат да бъдат обучени и наети на работа с пари от държавата. Освен тях, новината зарадва и малкото работодатели в района.

 

„При условие, че няма развита икономика, няма действащи предприятия, освен развито селско стопанство, те нямат шанс къде да работят”, каза Десислава Тодорова.

 

Kандидатите за работа трябва единствено да са регистрирани в Бюрата по труда, informira bTV.

 

„Приоритетно ще бъдат включени хора на социално подпомагане, идеята е тези лица да не получават социални помощи, а да могат да изкарват финансови средства чрез полагане на труд”, заяви Искрен Ангелов.

Парите за безработни ще стигнат за наемане на работа на около 830 души. Ангажиментът обаче е само за четири месеца и не е ясно дали след това тези хора отново няма да са извън пазара на труда.

 

Според разчетите на социалното министерство безработицата в тези 14 общини трябва да спадне с десет на сто.

 

 

 

Коментари

Новини Варна