IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
13:09 | 12 август 2017
Обновен: 16:05 | 23 април 2024

Започнаха ремонтите на 2 възлови булеварда във Варна

На първите копки на „ Васил Левски“ и „Мара Тасева присъстваха премиерът Бойко Борисов и много от министрите му

По материала работи: Ставри Таргов
Започнаха ремонтите на 2 възлови булеварда във Варна

Първи копки на ремонтите на 2 възлови за Варна булеварда -  „Васил Левски“ и „Мара Тасева“, бяха направени днес. На тях присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и депутати.

 

Ремонтът на бул. „Васил Левски“ е на обща стойност 75 млн. лв. Реконструкцията е била планирана преди десетилетия, но се осъществява сега, каза кметът Иван Портних. Проектът е мащабен и ще включва 5 кръгови кръстовища. Основната му цел е да облекчи трафика в градската част на Варна и да изнесе движението от АМ“Хемус“ към курортните комплекси извън центъра на морската ни столица, обясни кметът Портних.

 

Той благодари специално на премиера и правителството за помощта за решаване на големия проблем с трафика в града. Работата на бул. „ В.Левски“ започна вече в обслужващото платно в участъка между бул. „Сливница“ и „Вл.Варненчик“, като държавата е осигурила финансирането за трасето от ул. „Г.Пеячевич“ до ул. „Брегалница“.

 

В момента текат отчуждителни процедури за частни имоти и, ако те приключат без забавяне, обектът може да бъде приключен в рамките на година, каза зам.-кметът на община Варна Христо Иванов.

 

Надявам се да дойдем да открием обновения бул. „В.Левски“ за празника на Варна през 2018 г. Това може да стане с денонощна работа на строителите, каза премиерът Борисов. Не искаме с АМ „Хемус“ да се случи както с АМ „Тракия“, която в началото влезе в сърцето на Бургас и се наложи изграждането на обходни пътища, добави той. Премиерът увери също, че се прави необходимото за облекчаване на трафика по пътя Варна – Бургас. Паднат ли всички обжалвания, ще има обходни пътища край Ахелой и Поморие, обеща той.

 

Парите имат смисъл, когато се превръщат в човешко щастие. Днес говорим за 2 обекта във Варна на обща стойност 85 млн. лв., каза финансовият министър Владислав Горанов. Целият пакет от проекти за благоустрояването на Варна може да бъде реализиран с нисколихвени кредити от ЕБВР, върху което се работи усилено, уточни той.

 

Разширяването на бул. „Мара Тасева“ в район „Аспарухово“ ще бъде завършено в рамките 6 месеца. То ще включва връзка с кръгово движение с бул. „Народни будители“, парк със зони за отдих и игри и други.

Ставри Таргов

 

Снимки авторът

 

Коментари

Новини Варна