IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
15:42 | 16 август 2017
Обновен: 00:51 | 25 февруари 2024

Над 14 хиляди проверки са извършени в горските територии от началото на август

Без инциденти стартира ловният сезон

По материала работи: Пламен Янков
Над 14 хиляди проверки са извършени в горските територии от началото на август

14 378 проверки са извършени за първата половина на месец август в горските територии на страната. 8 603 от тях са извършени от мобилните групи и горските стражари на 6-те държавни предприятия и 5 775 – от горските инспектори по  контрол и охрана от 16-те регионални дирекции на Изпълнителната агенция по горите.

 

3123 са проверените обекти за добив на дървесина, 4643 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 4751  превозни средства, 3446 ловци, 411 риболовци и 1854 други физически лица, извършващи дейности в горски територии.


Общо 316 са констатираните нарушения, установени с актове за административно нарушение. 273 са съставените актове по Закона за горите. 43 са нарушенията по Закона за лова и опазването на дивеча, като всички те са извършени и констатирани преди началото на ловния сезон. Издадени са и 79 констативни протоколи за нарушения с установен извършител и 72 – срещу неизвестен.


605 куб. м. дървесина, в т.число и обла, е задържана при проверките от контролните органи и 247 пространствени куб. м. дърва за огрев, както и 28 кг незаконно добити недървесни горски продукти (билки, гъби и др.).


Прави впечатление, че през този период са намалели задържаните превозни средства и инструменти за дърводобив. Без необходими документи за превоз на дървесина са били 9 моторни превозни средства, 4 каруци и 2 коня, които са задържани. Конфискувани са и 2 моторни триона.


Най-честите нарушения по Закона за горите продължават да са свързани с незаконен добив на дървесина без изискваните документи, липса на GPS система за проследяване, липса на записи за разчитане на регистрационните номера на товарните транспортни средства, влизащи в обектите и липса на камери за видеонаблюдение на всички входове и изходи в регистрирани обекти по складиране, преработка и експедиция на дървесина.


По време на акциите в първата седмица на август, непосредствено преди откриването на ловния сезон, бяха установени четирима нарушители с оръжие и други ловни уреди с незаконно добит едър дивеч, както и нарушител, в чийто двор бяха налични незаконно добити немаркирани дърва, доставени без превозен билет и 5 диви животни, отглеждани в двора му. В същия обект бяха намерени и над 20 дивечови трофеи, като за тези нарушения бяха съставени съответните административни актове. След откриването на ловния сезон, обаче, за радост няма установени ловни инциденти към този момент.


Ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите в лицето на министър Румен Порожанов и заместник-министър Атанас Добрев е решено усилените проверки в горски територии да продължат и занапред и да нямат епизодичен характер, като стриктно се координира по цялата верига прилагането на функциите по опазване на горите на структурите на МЗХГ, държавните предприятия и Изпълнителна агенция по горите. Така от началото на юни, когато беше възложен по-интензивен контрол в горите, проверките вече са близо 60 000.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна