IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
17:40 | 17 август 2017
Обновен: 00:04 | 23 април 2024

Готови са безплатните паркинги, които ще разтоварят трафика на крайбрежната алея

Пешеходци и велосипедисти ще се придвижват вече в спокойна среда

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Над 650 нови безплатни паркоместа на крайбрежната алея вече са на разположение на граждани и гости на града. Съоръжението е част от инвестиционния проект на „Холдинг Варна АД-Алея първа“, на стойност 73.1 милиона лева.

 

То включва възможност за транспортно преминаване, кръгово движение, зона за напречно паркиране, тротоари, алейно осветление, озеленяване както и цялата необходима инфраструктура за водоснабдяване, канализация и електрозахранване на района.

 

Изграждането на паркингите стана възможно след овладяване  на последиците от свличането на земни маси при подхода от спирка „Почивка“. Паркингите са разположени в частта под изпълненото и преминало мониторинг противоерозионно укрепване на ската. 

 


Новото съоръжение дава възможност за удобно паркиране в непосредствена близост до плажовете и зоната за отдих. Необезпокоявани от автомобили, в комфортна и спокойна среда вече се придвижват и пешеходци и велосипедисти.

 


В зоната на паркинга са предвидени достатъчно места за хора със специфични двигателни проблеми, както и тротоари за безопасен достъп на посетителите до паркинга. Икономично алейното осветление предоставя удобство и сигурност в тъмната част на денонощието. 

 


Изпълнени са всички предписания и зададени технически параметри. Дъждовните води се отвеждат и заустват чрез изградените колектори за повърхностни води, а битовата канализация се зауства в каналнопомпена станция Акациите. Озеленяването е изпълнено с подходящи растителни видове и допринася за естетиката на крайбрежната зона.

 


Стойността на новото съоръжение е над 4 милиона лева и се финансира изцяло със средства на „Холдинг Варна“ АД.


Ето и част от техническите параметри на обекта „Открити паркинги с улично осветление“ :

687 паркоместа,

вид на паркиране – напречно;

ширина 5 м.;

максимален надлъжен наклон -  1,0%;

настилка: два пласта асфалт (2х4 см) и уплътнени асфалтови смеси с дебелина 12 cm, трошен камък 40 см. 


Платно за преминаване и тротоар - настилка: два пласта асфалт (2х4 см), уплътнени асфалтови смеси с дебелина 12 cm, трошен камък 40 см;


Габарити: ширина 6 м ограничено с видими бордюри и пешеходен тротоар.


Кръгово движение: възможност за обръщане в обратна на движение посока;


Радиус на вътрешния кръг: минимум 11 м.;


Ширина на платното в кръга: минимум 6,5 м;


Улично осветление с LED лампи;


Озеленяване: на композирани групи, както и по цялата дължина на откритите паркинги между паркоместата. Озеленяване на подпорната стена с пълзящи зелени растения.

 

 

Коментари

Новини Варна