Атакува ни нов грип – настъпва с температура и отпадналост
"Мичиган" измества миналогодишния пандемичен "Калифорния"
Публикувана: 11 Sep 2017 | 8:24

През предстоящия есенно-зимен сезон очакваме пандемичният грип "Калифорния", познат още като свински, да бъде изместен от нов вирус – "Мичиган" (тип А), изолиран за пръв път през 2015 г.

 

Това обяснява пред "Труд" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.


"Мичиган" тогава все още не се беше разразил, повече случаи имаше през 2016 г., затова и очакванията са разрастване на заразата да има именно сега, особено предвид факта, че населението ни няма изграден имунитет към този щам. Разбира се, когато говорим за грип изненади винаги са възможни", допълни специалистът.

 

По данни на Австралия, където в момента бушуват грипни щамове, включително "Мичиган", в страната са регистрирани 52 смъртни случая.

 

Още през месеците септември и октомври, когато започват първите резки температурни промени, летните вируси се изместват от есенно-зимните. В България първите грипни щамове обикновено биват изолирани в края на октомври и ноември, а пикът на заболеваемост е по време на празниците и в края на януари вече настъпва епидемия.

 

"Видяхме обаче, че миналата година това се случи месец по-рано, очакваме и поява на нови щамове", посочи д-р Кунчев.

 

За разлика от респираторните есенно-зимни вируси, грипът настъпва с бурно начало – главоболие, висока температура, силна обща отпадналост и покосява целия организъм. При наличие на грип не сме работоспособни.

 

При останалите вируси клиничната картина обикновено е по-лека и те могат да бъдат изкарани на крак, в рамките на 3-5 дни.

dnes.bg

Коментари ( 0 )