IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
11:41 | 22 септември 2017
Обновен: 10:21 | 16 април 2024

109 години от обявяването на Независимостта честваха във Варна (СНИМКИ)

След края на тържествената церемония се извиха кръшни български хора

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

109 години от обявяването на Независимостта бяха отбелязани във Варна с церемония на едноименния площад в центъра на града. Тържествено беше издигнат флагът на Република България под звуците на националния химн в изпълнение на представителния духов оркестър на Военноморските сили.

 

На церемонията присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, областният управител Стоян Пасев, заместник кметът Пейчо Пейчев, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, общински съветници и народни представители.

 

 

Празничен молебен за България отслужи протосингелът на Варненската и Великопреславска митрополия отец Димитър.

 

Официалната церемония приключи с марш на представителния караул на Военноморските сили.

 

След това на площад Независимост се извиха кръшни хора в изпълнение на танцов ансамбъл “Варна”.

 

Граждани също се хванаха на хорото по случай празника. 

 

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 г. от княз Фердинанд в църквата “Свети Четиридесет мъченици” във Велико Търново. В най-новата ни история този акт е второто след Съединението самостоятелно българско дело, извършено по българско решение и с български сили. Царстващият княз възприема титлата цар, така както е било във времената на българското средновековно великолепие. Този акт символизира завръщането на държавата, стояла наравно с колосите на ранната християнска цивилизация. Провъзгласяването на Независимостта е четвъртото усилие по изграждане на българската държавност, след Априлското въстание, след Опълчението по време на Освободителната война и след Съединението. 

 

Знаменателно е и това, че до независимостта се достига по безкръвен път. Заслуга за обявяването й следва да се отдаде на държавното ръководство по онова време - на княз Фердинанд, на премиера Александър Малинов, на други политици и държавници, на всички правителства, управлявали България след Освобождението от турско робство, които независимо от коя политическа принадлежност са, провеждат неотменно и последователно политика на независимост.

 

„Нека всичките си сили насочим към идеала да видим народа си велик и благоденстващ. Но заедно с това нека помним, че само вярата в собствените сили и готовността да се понесат временни несгоди и изпитания разчистват и осигуряват пътя на народите към тяхното благосъстояние“, казва княз Фердинанд в реч пред XIV обикновено народно събрание след обявяването на независимостта. 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна