IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
11:55 | 25 септември 2017
Обновен: 07:12 | 23 март 2024

Дават ход на рибарското пристанище „Карантината“

Модернизацията и реконструкцията му ще стане със собствени и европейски средства

По материала работи: Ставри Таргов
Дават ход на рибарското пристанище „Карантината“

Комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет във Варна даде съгласието си община Варна да кандидатства с проекти за модернизация и реконструкция на рибарското пристанище „Карантината“ в район Аспарухово.

 

Парите ще се търсят по програма „Морско дело и рибарство 2014 – 2020“. Оттам се очакват до 8 млн.лв., община Варна ще участва със съфинансиране в размер на 8,6 млн. лв.

 

Проектът за модернизация и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“ включва пристрояване и надстрояване на съществуващото хидротехническо съоръжение и изграждане на нови пристанищни съоръжения за защита на пристанищната акватория от ветрово и вълново въздействие, за приставане и обслужване на риболовните кораби и за разтоварване и първа продажба на уловите от прясна риба.

 

На своето заседание финансовата комисия одобри с падащ кворум отчета на бюджета и на сметките за средства от ЕС на общината за м.г.  В своето експозе шефът на общинската дирекция „Финанси и бюджет“ Стефка Господинова каза, че бюджетът на 2016 г. е заверен без резерви, показва много добро изпълнение(110%) и дава тласък на бюджет 2017.

 

Отчетена е повишена събираемост на местните данъци и такси, които са с 15 млн. лв. повече в сравнение с 2015 г. Генералният извод бе, че общината е в стабилно финансово състояние и може да обслужва кредитите си.

 

Изпълнението на бюджета за първото шестмесечие на т.г. също е много добро, каза още Господинова. Общината е с положително салдо, няма просрочени задължения, което ни дава увереност за цялостното изпълнение на бюджет 2017, каза още тя.  

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна