IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
17:38 | 15 октомври 2017
Обновен: 22:22 | 10 април 2024

ЕК разрешава ограничаване продажбите на земеделска земя

Само при няколко условия, вижте ги

По материала работи: Юлиян Атанасов
ЕК разрешава ограничаване продажбите на земеделска земя

Страните членки на ЕС имат право ограничават продажбите на земеделски земи, за да запазят земеделските си общности и да насърчат устойчивото земеделие. Същевременно те обаче са задължени да спазват правото на ЕС и в частност разпоредбите относно свободното движение на капитали, посочват от Европейската комисия. Комисията предоставя насоки за държавите членки как могат да регулират продажбата на земеделски земи, като се базира на съдебната практика на Съда на Европейския съюз.

 

Държавите членки са компетентни да вземат решение относно мерките за контрол на продажбите на земеделски земи като при определени условия могат да са приемливи следните ограничения:

 

– изискването за даване на предварително разрешение от националните органи за придобиване на земя;

 

– въвеждане на ограничения по отношение на площта на придобиваната земя;

 

– предоставянето на право на изкупуване с предимство, което дава възможност на определени

 

категории купувачи да закупят земеделска земя, преди тя да бъде продадена на други купувачи. Купувачите, които се ползват с такова право, могат да включват земеделски стопани, съседи, съсобственици, както и държавата;

 

– държавната намеса при определяне на цената.

 

Въпреки това правото на ЕС не позволява дискриминационните ограничения, като например общите изисквания за пребиваване като условие за придобиването на земя, припомнят от Комисията. Не се допускат и несъразмерните ограничения на трансграничните инвестиции. За несъразмерни се смятат следните предварителни условия за закупуването на земя:

 

– налагането на задължение за стопанисване на земята от нейния собственик;

 

– забраната за закупуването на земя от фирми;

 

– изискването за притежаване на селскостопанска квалификация.

 

Насоките на комисията са в отговор на призива на Европейския парламент от март за определяне на ясен и изчерпателен набор от критерии за регулирането на пазара на земя, за да се гарантира равнопоставеност на участниците на този пазар при спазване на правото на ЕС.

 

През 2015 г. Комисията стартира процедури за нарушение срещу държавите членки, които прилагат дискриминационен подход спрямо инвеститорите от други държави от ЕС и налагат несъразмерни ограничения върху трансграничните инвестиции, припомнят от институцията.

http://agrozona.bg

 

Четете още: 

1500 кг маслини иззеха от склад в Пазарджик

 

Коментари

Новини Варна