IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
22:08 | 9 ноември 2017
Обновен: 21:47 | 24 април 2024

Облак с ниска радиоактивност е преминал над нас

Няма нов Чернобил, причината е инцидент на юг от Урал

По материала работи: Борис Проданов
Картата на френския институт показва приблизителния район, където смята, че е източникът на радиоактивния изотоп.

Облак, съдържащ радиоактивния изотоп рутений 106 е преминал през последните седмици над Европа и данните от континента предполагат, че той е резултат от инцидент в ядрен обект в Русия или Казахстан, станал в края на септември. Това заяви Френският институт за ядрена безопасност (IRSN) при представянето на разследване на явлението, за което съобщи на 3 октомври.

 

Концентрацията на радиоактивния елемент е над стандартните норми, но далеч под праговете, отвъд които може да представлява заплаха за здравето на хората или околната среда, допълват от института.

 

В съобщението на IRSN се казва, че е изключено инцидентът да е станал в ядрен реактор, защото в противен случай в облака щяха да бъдат регистрирани и други радиоактивни вещества и елементи.

 

Изключено е и там да е паднал спътник, захранван с рутений, тъй като проверка на Международната агенция за атомна енергия не установила подобен инцидент във въпросния период.

 

По-вероятно е да става дума за предприятие за преработка на ядрено гориво или медицински център за радиотерапия, смятат френските специалисти. Поради краткия си период на полуразпад (373.6 дни), той е често използван в медицината.

 

Институтът, който е част от ASN - ядреният регулатор на Франция, допълва, че не може да посочи конкретно място на картата, от кото е тръгнал радиоактивният материал. Но предвид поведението на атмосферата по това време, най-вероятната зона на изхвърляне е на юг от планините Урал и река Волга. Това означава Русия или вероятно Казахстан, казват IRSN.

 

"Руските власти казват, че не знаят за инцидент на тяхна територия", заяви пред "Ройтерс" директорът на института Жан-Мар Перес. Той допълва, че още нямат контакт с казахстанските власти. Според Перес няколко други института за ядрена безопасност в Европа са засекли високи нива на рутений 106 - изотоп, който се получава в ядрен реактор и не съществува по естествен начин в природата.

 

В доклада на IRSN се казва още, че количеството рутений 106, което е било изхвърлено в края на септември, е много голямо - между 100 и 300 терабекерела. Ако инцидент са такъв мащаб бе станал във Франция, щеше да се наложи евакуация или забрана на населението да излиза от домовете си в радиус от няколко километра от мястото на радиоактивното изхвърляне.

 

Що се отнася до храните (без мляко), то би се наложило следене на нивата на рутений 106 в радиус от десетки километри за това дали се надхвърля максимално допустимото количество от 1250 бекерела на килограм. Според сценарий на IRSN за възможния първоизточник на изотопа почти е невероятно да бъдат внесени храни (предимно гъби) от тази част на света. Дори това да се случи, рискът за здравето на населението е минимален и поради това не се налага въвеждане на специален контрол върху вноса.

 

Измервания на европейски станции са показали високи нива на рутений - няколко милибекерел на куб. м - в атмосферата на повечето държави на континента от 3 октомври октомври. От 6 октомври нататък нивата постоянно са намалявали и от 13 октомври изотопът не е засичан на територията на Франция. Вече нямаме данни и от Европа, допълват от IRSN.

 

Съобщението от България


На 6 октомври за регистриряния Рутений-106 съобщава и българската Агенция за ядрено регулиране.

 

В текста се казва:

 

Във връзка с отправени запитвания към АЯР съобщаваме, че в няколко европейски държави, между които и България, през последните дни са регистрирани следи от рутений-106 в атмосферния въздух. Измерените стойности на концентрацията на рутений-106 в различните държави са на няколко порядъка по-ниски от границата на емисиите във въздуха, определена за този радионуклид в Наредбата за основните норми за радиационна защита.

 

Рутений-106 е радионуклид с изкуствен произход. Получава се при делене ядрото на уран-235, когато е облъчван с неутрони. Този радионуклид се използва и в медицината за лечение с брахитерапия.

 

Поради изключително ниските стойности източникът на емисиите на рутений не може да бъде определен. Наличието на следи само от рутений-106 изключва произход от ядрена електроцентрала.

 

Много ниските нива на атмосферно замърсяване с рутений-106, измерени от европейските мониторингови мрежи, нямат последствия за околната среда или здравето на хората.

 

dnevnik.bg

 

Още по темата: Варна не е заплашена от радиация!

Коментари

Новини Варна