IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новина на деня
12:05 | 22 ноември 2017
Обновен: 17:59 | 16 март 2024

Отпускат още 80 млн. лв. за заетост на трайно безработни и неквалифицирани

Държавата дава възможност с финансовата подкрепа на местния работодател или на местната власт да включи безработните в различни активности

По материала работи: Ставри Таргов
Отпускат още 80 млн. лв. за заетост на трайно безработни и неквалифицирани

Нови 80 млн. лева отделя правителството за справяне с безработицата в България. Парите ще се насочват към трайно безработни и неквалифицирани хора. Това каза заместник-социалният министър Зорница Русинова по БНТ.

 

Средствата са одобрени вчера на заседание на комитета за наблюдение със съгласието на ЕК, на социалните партньори, на неправителствените организации.

 

Целта е така да се активира скритият резерв, от който българската икономика се нуждае, посочи Русинова.
Финансовият ресурс на практика продължава програма "Работа", която стартира с национални средства през септември т. г.

 

Тя е насочена към хора, които са трайно безработни - без образование, без квалификация. В момента това са около 97 хиляди души, които са регистрирани в бюрата по труда.

 

Средствата ще са насочени предимно към общините с безработицата над средното за страната, каза тя.
Идеята е безработните да бъдат наемани за различни общественополезни дейности – строителство, подпомагане на общински дейности.

 

Различното сега е, че държавата дава възможност с финансовата подкрепа на местния работодател или на местната власт да включи безработните в различни активности и преминаването през различен вид работа ще им даде различен вид умения. Така и работодателите, и хората ще могат да преценят коя работа е подходяща за тях.

 

Русинова призна, че механизмът на програмите, които се прилагаха сега, е бил неефективен. Той предвиждаше финансово подпомагане на работодатели за определен период време при наемане на безработни.

 

Целите, които се гонят сега, са създаване у безработните на трудови навици, баланс между заетост и обучение, придобиване на социални умения, професионални компетентности и други.

 

На всеки десет души ще има наставник, който ще е всъщност един от безработните, обясни заместник-министърът на труда.

 

В България предизвикателствата вече са по-скоро гладът за кадри, квалификацията на хората, които трябва да вземат местата си в различните фирми и компании, както и темата за младежите и трайно безработните, отчете Зорница Русинова.

Investor.bg

Коментари

Новини Варна