IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
14:05 | 3 декември 2017
Обновен: 02:01 | 29 февруари 2024

Кулинарни майстори мерят сили във фестивала „Да споделим Никулден”

Състезанието се провежда по повод Международния ден на хората с увреждания - 3-ти декември

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Новаторство, художествено оформяне, вкусови качества и презентация на ястията са направленията, по които майстори на кулинарията мерят сили във фестивала „Да споделим Никулден”. Целта му е благотворителна и за първа година се провежда в Двореца на културата и спорта във Варна. Неговият директор Минко Христов изрази съжаление, че не е отворил всички части на голямата зала „Младост“, защото чудесният декемврийски ден е събрал много варненци, желаещи да разгледат вкусните рибни гозби и да се включат в изложението. Kулинарното състезание е по повод Международния ден на хората с увреждания - 3-ти декември и се организира за седма поредна година от Община Варна и Варненската туристическа камара.

 

Директорът на Дирекция „Туризъм“ към Община Варна Соня Георгиева приветства майсторите на черпака, събрани от елитни ресторанти и организации и подчерта, че именно добрата храна е тази, която посреща и изпраща гостите на Варна от цял свят, както и това, че кулинарията е най-тясно свързана за икономиката на града ни. Елитни ресторанти, отбори на учебни заведения, читалища и индивидуални участници демонстрират професионалните си умения, като се представят със свои оригинални ястия и специалитети. Гостите и жителите на града могат да закупят ястията и да ги споделят със своите семейства, близки и приятели. Продажбата на изложените кулинарни продукти е с благотворителна цел и събраните средства ще бъдат дарени на Дома за възрастни хора „Гергана“ във Варна. По думи на председателя на Варненската туристическа камара Жельо Душев, събирането на едно място на толкова големи майстори-кулинари е доказателство за  добрината у хората и желанието им да зарадват преди празник тези, които най-силно се нуждаят от помощ.

 

Изложбата има състезателен характер и участниците в нея ще получат оценка за положения труд и творчески виждания. Кулинарното жури включва майстор-готвачите Владимир Стамов, Роден Вилареал, Петър Йоргов, както и директора на Дирекция „Туризъм“ към Община Варна Соня Георгиева. Съпътстващата програма на фестивала включва представяне на организации и фирми с предмет на дейност, свързана с морето, и богата музикално-артистична програма, изложба от фотографии на деца, снимащи морето, фолклорни състави и други. Отдел „Най-нова история“ представи модели на кораби - част от колекцията на музея. Те са изработени  в корабомоделната работилница на Корабостроителния завод „Г. Димитров“  по поръчка на Варненския музей  в периода 1977-1982 г. Посетителите на фестивала ще могат да видят моделите на сухотоварен кораб „Варна“, товарен кораб „Благой Касабов“, моторен кораб  „Галата“  и пътническите  кораби  „Емона“  и „Георги Димитров“.

 

 Пред Двореца на културата и спорта се организира и раздаването на 600 рибени чорби с благотворителна цел, приготвени от Домашен социален патронаж - Варна. Продажбите от щандове с допълнителни екстри и произведения на изкуството, свързани с морето също ще отидат за целите на кампанията.

 

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Четете още: РИМ – Варна ще участва във фестивала „Да споделим Никулден”

Коментари

Новини Варна