IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
16:25 | 5 декември 2017
Обновен: 16:39 | 23 април 2024

Парите за поликлиниките във Варна - орязани с 20%

Смятам, че това е недоглеждане, което НЗОК може бързо да поправи, смята д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Света Клементина“

По материала работи: Слав Велев
Правилото в здравеопазването е парите да следват винаги пациента. Така той ще получава качествени грижи, убеден е д-р Иван Иванов.

С всяка изминала година НЗОК намалява парите за нас въпреки увеличените разходи за ток, вода и консумативи. През т.г. те са с 20% по-малко в сравнение с 2016 г. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Магдалена Петрова управителят на ДКЦ 1 „Света Клементина“ във Варна д-р Иван Иванов. Поводът бе декларацията на Общинския съвет срещу орязването на бюджета на РЗОК – Варна.

 

Медицинските направления също намаляват частично – сега те са с 25% по-малко спрямо м.г. Създава се порочен кръг – парите от НЗОК свършват бързо и пациентите остават без необходимата помощ въпреки че си плащат здравните осигуровки. Вярно е, че общинските ДКЦ-та имат социални функции, провеждаме безплатни прегледи, когато е необходимо. Те обаче не могат да решат проблема, бе категоричен д-р Иванов.  

 

Ако преди с парите от договора с НЗОК можехме да прегледаме, грубо казано, 100 души, сега те са само 70. Надявам се, че става дума за недоглеждане, което може бързо да се поправи от самата Здравна каса. С помощта, разбира се, на варненските депутати и на Общинския ни съвет,  добави д-р Иванов.

 

Той поясни, че 90% от приходите на всяко общинско ДКЦ се формират от договорните отношения с НЗОК, останалите 10% - от кешови плащания и контракти със здравни фондове. Принципът на разпределение на парите в системата е прост – те трябва да следват винаги пациента. Ако той не се спазва, всяко общинско ДКЦ ще има проблеми с плащанията към доставчиците и с обновяването на апаратурата, прогнозира д-р Иванов.

 

Бюджетът за здраве в зародиш е с дефицит и след време подлага лечебните заведения на изпитание. В националната здравна стратегия до 2020 г. е заложено тежестта на медицинската помощ да се измести в ДКЦ и МЦ, но с този малък бюджет това е невъзможно, каза доц. Антоанета Цветкова, председател на постоянната комисия по здравеопазване към ОбС.

 

Странното е, че за град като Пловдив например, за доболнична помощ се отпускат 200 млн. лв., докато за Варна парите са малко над 80 млн. Нима жителите на морската ни столица заслужават по-малко медицински грижи от тези в другите големи градове, попита риторично тя.

 

Другият голям проблем е, че лимитите на НЗОК се дават късно в края на отчетния период на съответното тримесечие и ДКЦ-тата не могат да ги усвоят. Това означава, че получават право да изхарчат определени средства за медицински дейности за броени дни, което се оказва невъзможно.

 

Заради подобна организация в момента в бюджета за първичната помощ са реализирани 8 млн. лв. икономии. Време е тези средства да се разпределят справедливо по регионите, каза още доц. Цветкова.   

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Вижте целия разговор тук

Коментари

Новини Варна