IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
11:26 | 9 декември 2017
Обновен: 01:06 | 25 февруари 2024

България в Топ 10 за най-скъпи жилища в света

Годишният темп на увеличение на цените у нас се запазва относително стабилен

По материала работи: Юлиян Атанасов
България в Топ 10 за най-скъпи жилища в света

България се придвижва до 10-то място в света от общо 56 пазара по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие, показват данни на консултантската компания Knight Frank. При относително стабилен годишен ръст на цените на имотите за периода и ускорено поскъпване за тримесечието страната ни се изкачва с шест места в класацията спрямо позициите ѝ през второто тримесечие заради изпадането на някои пазари от ТОП 10 в света и цялостното забавяне на ръста на глобалния жилищен пазар.

 

Годишният ръст на цените на жилищата у нас достига 8,6% през третото тримесечие спрямо 8,8% през второто, отчита компанията. За тримесечието цените у нас се увеличават с 2,4% спрямо 1,8% през второто тримесечие. Лидер по най-бърз ръст на цените на жилищата в света остава Исландия с годишно увеличение от 20,4% за периода юли-септември и 3,6% за тримесечието. Това представлява забавяне в сравнение с периода април – юни, когато годишното увеличение беше 23,2%.

 

На второ място остава Хонконг с годишно повишение от 17,5% спрямо 21,1% през второто тримесечие. Чехия измества Малта и застава на трето място с годишен ръст на цените от 11,5%, а Малта остава на четвърто място с увеличение от 11,5%.На пето място е Канада, следвана от Турция, Австралия, Латвия и Индия.Украйна остава най-слабият пазара на жилища в света с годишен спад на цените от 6,7% през третото тримесечие и 3,2% за тримесечието.

 

На второ място е Саудитска Арабия, която за първи път е включена в класацията, с годишен спад на цените от 5,4%. Трета е Гърция с 0,7%.Топ 10 на най-слабите пазари на имоти в света се допълва от Бразилия, Сингапур, Япония, Италия, Тайван, Кипър и Финландия.Глобалният индекс на цените на жилищата на Knight Frank се увеличава с 5,1% на годишна база през третото тримесечие спрямо 6,3%. Това е и най-бавният ръст на индекса от началото на 2016 г. насам, посочва компанията.

 

На почти половината от изследваните пазари се наблюдава забавяне на увеличението на цените. Забавянето е най-видимо на пазарите в топ 15 на класацията – на 13 от тях ръстовете се успокояват за периода юли – септември спрямо април – юни.Заради забавянето Естония, Унгария и Нова Зеландия изпадат от топ 10 на класацията, като Нова Зеландия се срива до 27-мо място, защото темпът на ръст на цените спада наполовина от 10,4% до 5,2%. 

 

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Четете още: Няма напредък в борбата с корупцията

Коментари

Новини Варна