IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
14:12 | 10 декември 2017
Обновен: 18:38 | 8 април 2024

ООН: Морският живот е изправен пред непоправими щети

Пластмаса е намерена в една трета от уловената в Обединеното кралство риба

По материала работи: Борис Проданов
ООН: Морският живот е изправен пред непоправими щети

Морският живот е изправен пред "непоправими щети" от милиони тонове пластмасови отпадъци, които се изхвърлят в океаните всяка година, предупреди ООН.

 

"Това е планетарна криза ... разрушаваме екосистемата на океана", каза ръководителят на звеното на ООН за океаните Лиза Свенсон пред BBC.

 

Но как се случва това, къде е най-големият риск и какви щети наистина причинява тази пластмаса?

 

Защо пластмасата е проблем?

Пластмасата съществува само от 60-70 години, но през това време тя е трансформирала всичко - от дрехи, кулинария и хранене до проектиране на продукти, инженеринг и търговия на дребно. Едно от големите предимства на много видове пластмаса е, че те са предназначени да бъдат издръжливи много дълго време. И почти цялата пластмаса, създадена някога, все още съществува в някаква форма днес.

 

През юли списание Science Advances публикува изследване на индустриалния еколог д-р Роланд Гайер от Калифорнийския университет в Санта Барбара и негови колеги, които изчислили, че общият обем на всички пластмаси, произведени някога е 8,3 млрд. тона. От тях около 6,3 милиарда тона са отпадъци и 79% от тях са в депа или природната среда.
 

Това огромно количество отпадъци получава тласък от модерния живот, където пластмасата се използва за много "еднократни" артикули.

 

Милиарди пластмасови бутилки ...

Бутилките за напитки са един от най-често срещаните видове пластмасови отпадъци. Около 480 милиарда пластмасови бутилки са продадени в световен мащаб през 2016 г. - това са по милион бутилки в минута. От тях 110 млрд. са произведени от Coca Cola.
 

Някои държави обмислят мерки за намаляване на потреблението. Предложенията в Обединеното кралство включват схеми за връщане на депозити и подобряване на доставките на безплатна питейна вода в големите градове, включително в Лондон.

 

Колко отпадъци от пластмаса приключват в морето?

 

Вероятно около 10 милиона тона пластмаса стигат до океаните всяка година.

През 2010 г. учени от Националния център за екологичен анализ и синтез и University of Georgia в Атина изчислиха цифрата на 8 млн. тона и прогнозираха, че тя ще достигне 9,1 млн. тона до 2015 г.

 

Същото проучване, публикувано в списание Science през 2015 г., изследва 192 крайбрежни страни и установи, че азиатските народи са 13 от 20-те най-големи замърсители с пластмаса.
Китай се нарежда на върха в списъка на страните, които не управляват пластмасовите отпадъци, но САЩ също се намират в топ 20 и допринасят за по-високия процент на отпадъци на глава от населението.

 

Пластмасовите отпадъци се натрупват в океанските зони, където ветровете създават въртящи се кръгови течения, които изсмукват плаващите отпадъци. А разграждането на повечето пластмасови продукти отнема стотици години.
Има обаче мерки за почистване на Тихия океан. Предстои да започне такава операция на организацията с нестопанска цел Ocean Cleanup през 2018 г.

 

Защо пластмасата е толкова вредна за морския живот?

За морските птици и по-големите морски същества, като костенурки, делфини и тюлени, опасността идва от заплитането им в пластмасови торбички и други отпадъци, като много от животните бъркат пластмасата с храна.
 

Костенурките не могат да разграничат пластмасови торбички от медузи, които могат да бъдат част от менюто им. Изяждането на пластмасови торбички обикновено води до смърт.

 

По-големи парчета от пластмаса могат също да увредят храносмилателната система на морските птици и китовете и могат да бъдат фатални.

 

С течение на времето пластмасовите отпадъци бавно се разграждат и се разпадат на малки микрофрагменти, които също предизвикват загриженост у учениците.

 

Неотдавнашно изследване от университета в Плимут установи, че пластмаса е намерена в една трета от уловената в Обединеното кралство риба, включително треска, скумрия и черупчести мекотели. Това може да доведе до недохранване или глад за рибите, както и до поглъщане на пластмаса от хора.

 

Ефектът върху хората от яденето на риба, съдържаща пластмаса, все още е до голяма степен неизвестен.

investor.bg

Коментари

Новини Варна