IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
17:41 | 14 декември 2017
Обновен: 16:39 | 23 април 2024

ЕС обещава 9 млрд. евро за действия за климата

Фондовете ще се фокусират върху устойчивите градове, чистата енергия и устойчивото земеделие

По материала работи: Юлиян Атанасов
ЕС обещава 9 млрд. евро за действия за климата

Европейската комисия анонсира 9 млрд. евро за действия за климатичните промени, мерките от правителствата, бизнесите и инвеститорите целят да постигат целите, заложени в Парижкото споразумение от 2015 г. Фондовете от ЕС ще формират част от външния инвестиционен план на общността и ще се фокусират върху устойчивите градове, чистата енергия и устойчивото земеделие. Съобщението беше направено по време на форума „Една планета“ в Париж. Събитието се проведе вчера и отбеляза 2 години от сключването на Парижкото споразумение, съобщава theguardian.com. Френският президент Емануел Макрон приветства прогреса и каза, че е възможно да бъдат създадени алтернативи на икономиката, задвижвана от фосилни горива, но са необходими повече действия в глобален мащаб. Мигел Ариас Канете, комисар по действия за климата и енергията, коментира, че Парижкото споразумение вече дава резултати в повече инвестиции, насочени към битката с глобалното затопляне. Тези видове инвестиции са от особена важност, ако искаме да се придвижим от стремежи към действия. Европейският план ще увеличи така нужните инвестиции в Африка и съседния на ЕС регион, коментира Канете.

 

По думите му ще бъдат създадени работни места и ще имат ефект за намаляване на бедността, подобряване на здравето и по-добър достъп до технологии в по-бедните региони. Целите на ЕС включват подкрепа на дигитализацията на малките и средните компании, което е от огромна значимост за устойчиво развитие и намаляване на бедността, коментира Невен Мимика, комисар по международно сътрудничество и развитие. ЕС и страните членки са едни от най-големите донори на финансиране за климата в световен мащаб с общо над 20 млрд. евро, отпуснати за развиващите се държави през миналата година. Сред другите мерки, които ще бъдат предприети в защита на климата, са големи компании частично да се откажат от фосилните горива, а местни управители от целия свят да се ангажират с по-амбициозни цели за намаляване на парниковите емисии. Британският премиер Тереза Мей коментира, че развитите страни имат отговорността да помогнат на по-бедните да се адаптират към очакваните последици от променящия се климат като се ангажира с отделяне на 140 млн. паунда за бедните държави. Световната банка от своя страна обяви, че спира по-голямата част от финансирането за петрол и газ до 2019 г. и публикува още данни за влиянието на инвестициите в климатичните промени. Институцията обаче беше критикувана от еколози, че по-рано не е предприела действия относно инвестициите във фосилни горива.

 

Бил Гейтс се ангажира, че фондацията му ще допринесе с 300 млн. долара, които ще имат за цел да помогнат на най-бедните фермери в световен мащаб да се адаптират към ефектите от климатичните промени. Средствата ще бъдат вложени през следващите три години в стопанствата на фермери от Субсахарска Африка и Азия, за да ги предпазят от суши, наводнения и горещи вълни. Изследователи от своя страна предупредиха, че някои промени в климата са неизбежни, дори ако светът успее да ограничи повишаването на глобалната температура до 2 градуса по Целзий. Британската медия съобщава още, че „Майкрософт“ ще вложи 50 млн. долара в технологии за изкуствен интелект, които имат за цел да защитят планетата от климатичните промени. Промяната в технологиите ще има за цел да се осигури чиста енергия и да се намалят емисиите на парникови газове.

http://agrozona.bg

Четете още: Над 20 кила марихуана откриха митничари при проверка на лек автомобил

Коментари

Новини Варна