IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
16:14 | 15 декември 2017
Обновен: 06:29 | 18 март 2024

От 1 януари плащаме 3 лв. за кубик вода във Варна

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди окончателно новите цени в 14 области

По материала работи: Пламен Янков
От 1 януари плащаме 3 лв. за кубик вода във Варна

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди окончателно новите цени на водата в 14 области - София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Основната причина за поскъпването на услугата е необходимостта от инвестиции във ВиК мрежата, обясняват от регулатора.

 
От Нова година водата в Шумен става 3 лева и 32 стотинки, във Враца - 3 лева и 9 стотинки, в Силистра става 3 лева и 29 стотинки, пише Дарик. В Ямбол водата поскъпва от 2 лева и 31 стотинки до 2 лева и 78 стотинки. Новата цена там ще влезе в сила, когато бъде изградена пречиствателната станция в града, уточняват от комисията за енергийно и водно регулиране. 


От 1 януари хората в Бургас ще плащат 2 лева и 77 стотинки за кубик вода, а тези в Монтана 2 лева и 89 стотинки. В Пловдив цената на услугата става 2 лева и 20 стотинки, а във Варна 3 лева.


Цената на водата в София поскъпва с 9 на сто.

 
Въпреки призивите да коригира решението си за цените на ВИК услугите, днес регулаторът не прие съществени промени, така че да коригира утвърдените в бизнес плановете на ВИК дружествата стойности на услугата по региони. 

 
Очаква се цената на водата да расте и през следващите години. Възможно е понижение, само ако дружествата не изпълняват заложените инвестиции.

Коментари

Новини Варна