IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новина на деня
15:07 | 16 декември 2017
Обновен: 01:06 | 25 февруари 2024

Специална комисия ще отпуска ново иновативно лечение на нуждаещите се

Финансирането на лекарствата за пациентите без алтернатива на лечението ще е за сметка на държавата

По материала работи: Борис Проданов
Специална комисия ще отпуска ново иновативно лечение на нуждаещите се

Специална комисия ще отпуска на онкоболните пациенти без друга алтернатива за лечение нови иновативни лекарства, които попадат в обхвата на текста от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който ограничава плащането им с публични средства през 2018 г. Това обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

 

 

Идеята да се плащат лекарствата, които са въведени в поне една трета от държавите от Европейския съюз (ЕС), ще е нещо като ориентировъчен механизъм, допълни Ананиев, който сам лансира предложението пред депутатите от здравната комисия на Народното събрание.

 

Ананиев допълни, че мярката за ограничаване плащането с публични средства на новите иновативни терапии „не е мораториум, а временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на НЗОК“.

 

Комисията, която ще разглежда исканията, ще се състои от водещи специалисти в зависимост от съответното заболяване. Заплащането ще е за сметка на Министерството на здравеопазването, т.е. на държавата, обясни здравният министър, като отново повтори, че всеки, който има нужда от лечение, ще получи необходимата му здравна помощ.
 

Бойко Борисов допълни, че няма проблем с осигуряването на средства за заплащане на иновативните молекули. Той подчерта, че ако схемата с комисията проработи гладко, мярката ще продължи да действа до края на 2018 г., както е планирано, за да се въведат по-строги критерии за плащането и контрола на скъпото лечение. 

investor.bg

 

Коментари

Новини Варна