Как светът се готви да посрещне 2018 година
Във Варна традиционният концерт Заедно в новогодишната нощ ще започне в 22,30 ч. на площад Независимост, а в София се очаква около 20 хил. души да посетят новогодишния концерт на площад Батенберг
Публикувана: 31 Dec 2017 | 13:44
Снимка Пламен Гутинов - архив

Новата 2018 г. ще бъде посрещната първо на тихоокеански острови, в Нова Зеландия и Австралия, а след това и в останалата част от света, като празненствата ще минат при изключителни мерки за сигурност, предаде AFP.

 

Сидни ще е първият мегаполис, посрещнал Новата 2018 година. Около 1,5 милиона души се очаква да се съберат на брега на залива Порт Джаксън, за да присъстват на традиционните фойерверки. Небето над Харбър бридж ще бъде озарено от пиротехнически ефекти, като по този начин ще бъде чествано също легализирането на гей браковете през декември след социологическо допитване, което показа, че голяма част от населението подкрепя тази реформа.

 

"Това е чудесен начин да се сбогуваме с 2017 г., в която 80 на сто от жителите на Сидни подкрепиха легализирането на еднополовите бракове", заяви кметицата на града Клоувър Мур.

 

За 20 секунди от този спектакъл са се погрижили роденият в Сидни актьор Хю Джакман и фирмата за производство на фойерверки и пиротехнически средства "Фортунато файъруъркс".

 

В Хонконг е планирано 10-минутно зрелищно шоу, включващо поява на "падащи звезди", изстреляни от небостъргачи близо до Виктория харбър.

 

В Дубай традиционните фойерверки ще бъдат заменени с лазерен спектакъл върху фасадите на Бурдж Халифа - най-високата кула в света (828 метра).

 

Главните булеварди и площади в Москва са украсени за посрещането на Новата 2018 г., а фойерверки ще осветят 36 сгради в руската столица.

 

Въпреки свързаните със сигурността проблеми в Рио де Жанейро, градските власти очакват рекордните 3 милиона души да се съберат на плажа Копакабана, като повечето от тях ще са облечени в бяло, както повелява традицията.

 

Заради риска от атентати, по-специално от нападения с коли бомби, като извършените в Ница и Барселона, ще бъдат взети специални мерки за сигурност.

 

Турция пази спомена за посрещането на Новата 2017 г., когато дегизиран като Дядо Коледа въоръжен мъж влезе в нощното заведение "Рейна" в Истанбул и уби 39 души, а други 79 бяха ранени. От съображения за сигурност властите са забранили събиранията на хора на площад Таксим в Истанбул и на други оживени места в града, предаде БТА.

 

В София се очаква около 20 хил. души да посетят новогодишния концерт на площад "Княз Александър I Батенберг".

 

Мерките за сигурност са затегнати. Ще има седем пропускателни пункта, през които хората ще влизат. Забранява се внасянето на чадъри, няма да се допускат хора в нетрезво състояние, такива, употребили наркотици, както и други, носещи оръжие, предаде Bulgaria ON AIR.

 

Към този момент тече репетиция по осветлението на сцената. Екип подготвя и традиционните фойерверки, които ще оцветят небето точно в 24 часа, за да отбележат настъпването на новата 2018 г.

 

Движението около площада ще бъде спряно. Предвиден е нощен градски транспорт. Основните линии на тролеите, трамваите, автобусите и метрото ще работят, но на по-големи интервали.

 

Във Варна традиционният концерт „Заедно в новогодишната нощ" ще започне в 22,30 ч. на площад "Независимост" на 31-ви декември. Водещи на програмата ще бъдат Надежда Петрова, Иван Тишев, Дамян и Миа, а за доброто настроение на празнуващите ще се погрижат БТР, Нели Рангелова, близначките Алекс и Влади и Гери – Никол.

 


Любителите на народната музика ще могат да се насладят на изпълненията на Берковската духова музика и фолклорен ансамбъл „Варна“. Част от програмата ще бъде и музикалният филм за концерта на MTV във Варна. В първите минути на новата 2018 година, небето над морската столица ще се озари от фойерверки и лазерни ефекти. Празничната програма ще продължи до около 2ч. след полунощ, обявиха от община Варна. 

Коментари ( 0 )