IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
12:23 | 13 януари 2018
Обновен: 05:50 | 22 март 2024

БИ БИ СИ: България даде на света киселото мляко

Пропаднаха усилията на южната ни съседка за патентоването на гръцкия йогурт пред Европа

По материала работи: Юлиян Атанасов
БИ БИ СИ: България даде на света киселото мляко

След всички усилия на южната ни съседка за патентоването на гръцкия йогурт пред Европа, Би Би Си създаде репортаж за българското кисело мляко. В България киселото мляко е навсякъде. То е основна съставка на традиционни български ястия като таратора и салатата Снежанка. Хората пият любимия си айран  по улицата и заливат пържените си тиквички с кисело мляко, така започва репортажът на Би Би Си за любимия български продукт.

 

 „Киселото мляко има богата история в тази страна. Българите твърдят, че то е открито преди 4000 години по тези земи, кръстосвани от номадски племена“, започва историята авторът Мадхеи Рамани. В обширния репортаж се разказва за историята на киселото мляко и неволното му създаване от номадските племена. Те носели прясното мляко в кожени мехове. Като в тях се развивали бактерии, които причинявали и ферментацията на млякото. Вероятно киселото мляко е открито по този начин на различни места и по различно време, и още по-вероятно – за пръв път в Близкия Изток и Централна Азия. „Независимо къде е открито, България играе важна роля за налагането на киселото мляко на Запад и превръщането му в популярния и широко разпространен продукт, който е днес“, споделят Рамани.

 

България е изиграла ключова роля за въвеждането на йогурта в менюто на западните страни и превръщането му в популярния продукт, който днес познаваме, добавя авторът. Той припомня, че през 1904 г. българският професор Стамен Григоров занесъл домашно приготвено кисело мляко от трънския край в лабораториите на Женевския медицински университет и така идентифицирал бактерията, отговорна за ферментацията на млякото. Тази бактерия станала известен като lactobacillus bulgaricus – в знак на признание към България, завинаги свързвайки българската нация с производството на кисело мляко. По-късно в свое изследване руският учен Иля Мечников свързал дълголетието на българите в Родопите с всекидневната консумация на кисело мляко. Тезата, че този продукт удължава живота, довела до бурен интерес към продукта във Франция, Швейцария, Германия, Великобритания и Испания, допълва Рамани. В чест на откритието му, в трънското село Студен извор, където Григоров е роден, се намира единственият музей на киселото мляко в света.Когато днес говорим за кисело мляко, се сещаме за турско, гръцко и дори исландско кисело мляко. Но през 20-те и 30-те, под светлината на прожекторите е българското кисело мляко, се посочва в материала.В репортажа става въпрос и за сериозната промяна на продукта, от традиционната рецепта  до големите млечни фабрики.

 

„Традиционното кисело мляко се прави от различни видове мляко – като козе и овче, в зависимост от региона и сезона. Днес ние свързваме киселото мляко с краве мляко, което е резултат от индустриализирането на продукта”, казва доцент в Пловдивския университет Елица Стоилова.В България, въпреки че много хора продължават традицията за правене kiseloна кисело мляко вкъщи, млекопреработвателната индустрия е национализирана през 1949 г., което довежда до по-нататъшни промени. Киселото мляко става националният продукт, който отличава България от останалите страни от Съветския съюз. До ден днешен българската компания „Ел Би Булгарикум” продължава да държи патента и лиценза за държави като Япония и Южна Корея, където българското мляко е много популярно. Интересното е, че единствената по рода си бактерия, която съществува само в България, не може да бъде произведена в другите държави.

 

След смъртта на Мечников и падането на комунизма, страната губи основната реклама за млякото си, което обяснява защо сега то не е толкова популярно в Европа. „Автентичността на българското кисело мляко е в неговото разнообразие, това не е просто един стандартизиран продукт. Ако две баби в различни села правят кисело мляко със същите продукти, то резултатът ще е различен. Именно затова киселото мляко е личен продукт. Свързано е със земята, с животните и със специфичния вкус на семейството, както и със знанията, които са предавани от поколение на поколение“, обяснява Стоилова.

 

Въпреки че вече няма толкова разнообразие в българското кисело мляко, както еднo време, уникалните традиции в правенето му все още съществуват, се посочва в текста.

 

http://agrozona.bg

 

 

Четете още: Новата политика на Тръмп може да засили ролята на ядрените оръжия

Коментари

ArielLex ( преди 3 години )
janty электронные сигареты петербург - https://hqd.wiki
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Jenyavup ( преди 3 години )
электронная сигарета в вязниках эйкьюди как отличить паль от оригинала ------ ***.vip-cigar.ru эйкьюди как отличить паль
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна