IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новина на деня
13:23 | 16 януари 2018
Обновен: 01:10 | 25 февруари 2024

До 31 януари може да се променя видът на осигуряването

Хората, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове

По материала работи: Борис Проданов
До 31 януари може да се променя видът на осигуряването

До 31 януари тази година самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, съобщават от НАП .

 

Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, припомнят още данъчните.

 

Самоосигуряващите се лица,  които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО.

 

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. В този случай обаче самоосигуряващите се нямат право на обезщетения в определени ситуации, като например т. нар. „майчински” при бременност и раждане, припомнят от приходната администрация. 

 

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по образец до изпълнителния директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.

 

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП. При  прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване, уточняват данъчните.

investor.bg

Коментари

Новини Варна