IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новина на деня
08:58 | 17 януари 2018
Обновен: 01:10 | 25 февруари 2024

88 страни по света са свободни и България е сред тях

Оценката се прави въз основа на два критерия - политически права и граждански свободи

По материала работи: Борис Проданов
88 страни по света са свободни и България е сред тях

Осемдесет и осем страни по света са свободни и България е сред тях. Те представляват 45 процента от общо 195 страни по света и над 2,9 милиарда души, или 39 процента от глобалното население. Броят на свободните страни е нараснал с една в сравнение с данните отпреди година. Това са изводите в доклада на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", качен вчера на сайта й. Докладът е озаглавеп "Свободата по света през 2018 г." 
   

В него броят на страните, окачествени като частично свободни, е 58, или 30 процента от всички оценени страни. В тях живеят близо 1,8 милиарда души, или 24 процента от населението на света. Броят на частично свободните страни е нараснал с една в сравнение с данните от доклада от миналата година.
     

Общо 49 страни са определени като несвободни страни. Те съставляват 25 процента от  страните по света. Броят на хората,  живеещи в несвободни страни, е почти 2,7 милиарда души, или 37 процента от населението на света. Повече от половината от този брой обаче живеят в само една страна от категорията - Китай. Броят на несвободните страни остава същият в сравнение с данните отпреди година. Сред несвободните страни освен Китай са посочени Афганистан, Ангола, Бахрейн, Беларус, Азербайджан, Куба, Казахстан, Етиопия,  Египет, Либия, Русия, Руанда, Северна Корея, Катар, Венецуела, Зимбабве, Йемен, Сирия и др.
   

Според данните от доклада, касаещи България, тя е свободна страна. Оценката се прави въз основа на два критерия - политически права и граждански свободи. Максималната оценка по тези критерии е 1, а минималната е 7. България е оценена и по двата критерия с оценка 2. Като цяло общата оценка на България за това, че е свободна страна, е 80. За справка, оценка 100 се дава на най-свободните страни, а оценка 0 означава - най-несвободни страни. За сравнение, несвободна страна като Сирия е оценена дори с оценка под нулата - с минус едно. 

БТА

Коментари

Новини Варна