IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новина на деня
13:39 | 20 януари 2018
Обновен: 01:10 | 25 февруари 2024

Втората пенсия между 15 и 25 лв. на месец

Около 5 бона ще имат по партидите си жените, пенсиониращи си през 2021 г.

По материала работи: Слав Велев
Втората пенсия между 15 и 25 лв. на месец

Средно около 5000 лв. ще са натрупали за втора пенсия жените, които в момента са на 58 г. Те ще са първите, които през 2021 г. ще получат пенсия както от Националния осигурителен институт, така и от частни универсални пенсионни фондове.

 

Общо в частните пенсионни дружества са натрупани близо 12,4 млрд. лв., сочат данните на Комисията за финансов надзор през първите 9 месеца на 2017 г. За 1 г. те са увеличили активите си с почти 2 млрд. лв, пише Dnes.bg.

 

Най-много пари са натрупани в универсалните пенсионни фондове, т.нар. втори стълб. В тях се осигуряват всички работещи в масовата трета категория труд, родени след 1959 г. Парите в универсалните фондове са достигнали 10 млрд. лв., показват данни на КФН.

 

Сумите, които ще получат хората, родени след 1959 г., са индивидуални и зависят от това на какви доходи се осигурява човек и колко дълго е внасял пари.

 

В универсалните фондове има над 3,6 млн. партиди. Хората в предпенсионна възраст, които ще са първите с държавна и частна пенсия, имат средно по 3527 лв. Това са работещите на възраст 55 г., които са близо 276 хил. души. Сумите по тях са се увеличили за 1 г. средно с 474 лв.

 

Втората пенсия ще е средно по 25,33 лв. на месец. Това показват сметките на пенсионните дружества, ако една жена днес е на 60 г. и е натрупала средно 3527 лв. в универсалните пенсионни фондове.

 

Ако обаче се изпълни прогнозата на НОИ за средна продължителност на живота от 88,4 г., сметките ще са по различни. Така същата жена ще трябва да получава втората си пенсия около 320 месеца. Така на месец ще се падат 15,63 лв.

 

Хората, които получават втора пенсия, ще вземат намален размер на тази от НОИ, предвижда Кодексът за социално осигуряване. Намалението ще е равно на съотношението между платените в НОИ и универсалния фонд осигуровки и може да стигне до 25%, съобщава "24 часа".

 

През 2021-2022 г. ще почне изплащането на първите частни пенсии. Държавата вече има готова концепция за плащането на втората пенсия. Предлагат се три варианта - плащане на пожизнена пенсия, на срочна или на еднократно теглене на парите от партидата. Последното обаче важи само при прекалено ниска натрупана сума по партидата.

 

При варианта с пожизнената пенсия парите ще се събират в специален фонд и няма да могат да се наследяват. Така ще се покрива инвестиционният риск от дълголетие, пише в концепцията. Тоест с парите на недоживелите да получат цялата си партида ще се плащат пенсиите на живеещите повече от предвиденото в разчетите.

 

Концепцията предвижда да има гарантиран размер на пожизнената пенсия, който се записва в договора на всеки пенсионер. Тя ще се актуализира веднъж годишно, като няма да може да пада под гарантирания размер. Пожизнени пенсии ще могат да получават осигурени, чиято втора пенсия би била не по-малка от 20% от минималната, или 40 лв. на месец по сегашните правила.

 

Хората с очаквана месечна пенсия между 20 и 50% от минималната (между 40 и 100 лв. към момента) ще могат да изберат и варианта за програмирани тегления. В този случай това ще става веднъж годишно. Тази срочна пенсия ще се плаща спрямо средната продължителност на живота. В този вариант тя ще може да се наследява, ако човек не доживее да си изтегли цялата партида.

 

Последният вариант е за хората, които са събрали най-малки суми - под 20% от минималната пенсия, тоест 40 лв. при сегашните правила. Те ще могат да получат парите си еднократно или разсрочено, за да не плащат такси на частните фондове. При този вариант може да има авансови еднократни плащания, но при определени причини - покупка на жилище, безработица, тежко заболяване, трайно намалена работоспособност.

 

По принцип хората, на които им остават до пет години, преди да навършат пенсионна възраст, имат право да прехвърлят еднократно втората си пенсия в НОИ и да получават само държавната пенсия. Това обаче означава, че този срок вече е изтекъл за жените, навършили 56-57 г. С последните промени всички могат да се прехвърлят от универсален фонд в НОИ, независимо на колко са години, до края на 2018 г. Тоест, ако жена, която в момента е на 58 г. и все още има партида в универсалния пенсионен фонд, може да я прехвърли в държавния до края на тази година.

 

Еднократното изплащане на събраните средства за втора пенсия или разсроченото им получаване трябва да бъде ограничено. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след заседанието на парламентарната комисия по труд и социална политика.

 

Според него съществува форма на късогледство при хората, тоест да не мислят толкова за бъдещето, а за решаване на текущите потребности.

 

Осигурените лица да имат повече избор на възможности при втората пенсия и решението как тя да се изплаща да се взима от лицето. Около тази позиция се обединиха бизнесът и синдикатите.

 

Българската стопанска камара подкрепя еднократното плащане при размер на евентуалната пенсия под 20% от минималната. В официалната си позиция обаче те настояват при останалите случаи хората да имат право на избор между пожизнена пенсия или програмирани тегления, а не това да зависи от размера на натрупаните средства.

 

КТ “Подкрепа” предлага при изплащане на добавка към пенсията осигурените да имат реален избор от възможните три варианта, пише в становище на синдиката.

 

Те предлагат изплащането на добавка към пенсията да се извършва само при навършване на изискуемата възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване без изискването за осигурителен стаж.

 

Синдикатът настоява да се регламентира дали след пенсиониране на хората, родени след 1959 г., които са избрали пенсионен продукт “Еднократна сума, платима на пенсионера наведнъж или разсрочено” или на пожизнена наследяема пенсия, ще подлежат на осигуряване за втора пенсия, ако да – къде ще постъпва вноската и кога и как впоследствие ще се преизчислява нейният размер.

 

 

Коментари

Новини Варна